Pénz- és tőkepiac

Csak kétféle lakossági állampapír fogy

Csak két lakossági megy már igazán jól a hétféle forintos konstrukció közül. A korábbi kedvencnek számító Kamatozó Kincstárjegyek (KKJ) és Féléves Kincstárjegyek (FKJ) nettó értékesítése az utóbbi időszakban már általában negatív, a papírokból több jár le, mint amennyit hétről hétre eladnak. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legutóbb április végén közölt pontos állományi adatokat a rövid lakossági papírokról. Akkor az egyéves KKJ-ból 2960,7 milliárd, az FKJ-ból 508 milliárd forint volt az állomány. Azóta lapunk számításai szerint mindkét hitelpapír volumene csökkent, a KKJ-é körülbelül 5 milliárd, az FKJ-é 38 milliárd forinttal.

A rövid lakossági papírok népszerűsége azóta zsugorodik, amióta az ÁKK február közepén lejjebb vitte a kamatukat. Az állam abból a szempontból jól járt, hogy a rövid lakossági papírok helyett a hosszabbak felé fordultak a kisbefektetők. A legnépszerűbb állampapírrá az inflációhoz igazodó kamatozású Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) lépett elő, ennek állománya az első négy hónapban csaknem 420 milliárd forinttal nőtt. Azóta újabb csúcsot dönthetett, hiszen egymást érik a rábocsátások. A 2022/I sorozatból április 27-én 25 milliárd, május 11-én 30 milliárd forintos rábocsátást hirdettek meg, így az eredetileg tervezett 100 milliárd helyett 230 milliárd forintnál fejezték be a kibocsátást és zárták le az értékesítést. A 2020/K sorozat első kibocsátása óta két 50 milliárd forintos rábocsátás történt, mindkettő májusban.

A legnépszerűbb az inflációhoz igazodó kamatozású Prémium Magyar Államkötvény lett. Fotós: Móricz-Sabján Simon

Az ötéves PMÁK olyan jól fogyott, hogy május közepén – mindössze három hónappal az előző kibocsátás után – új állampapírt dobott a piacra az ÁKK 100 milliárd forint értékben. A papírok népszerűségének két oka lehet: az egyik a magas kamat, a másik a kedvező kilátások. A május közepén lezárt értékesítésű ötéves PMÁK kezdeti kamata 4,05 százalék volt, a 2020-ban lejáró, most jegyezhető sorozaté pedig 3,55 százalék. Az új ötéves PMÁK 3,8 százalékos kamattal indult május 16-án. Ezek a kamatok feljebb mehetnek, ha nő az márpedig a szakértők szerint erre jó esély van.

A másik sikertermék a Kétéves Állampapír (2MÁP), amelynek értékesítése április elején kezdődött. A 2,5 százalékos éves hozam annyira megtetszett a befektetőknek, hogy három rábocsátást is meghirdettek már, így az eredeti 50 milliárd forintos kibocsátási mennyiség már 250 milliárdnál tart. Nagyon nem kell viszont a lakosságnak a Bónusz (BMÁK).

A jelenleg kapható három sorozat értékesítését eredetileg februárban tervezték lezárni, de tekintettel arra, hogy a diszkontkincstárjegyek hozamát követő kamatozású állampapírok nem fogynak, már másodjára hosszabbította meg az értékesítésüket az ÁKK, ezúttal szeptember végéig. A BMÁK-ok jelenlegi kamata 2,61–3,36 százalék között van. Nem túl kapós a sem, pedig annak kamatozása a PMÁK-hoz hasonlóan az inflációhoz igazodik.

A legújabb sorozatban április végén mindössze 30 millió forint volt. Ebben komoly szerepe lehet annak, hogy a kampányok dacára egyre kevesebb gyerek számára nyitják meg a kincstárban a Start értékpapírszámlákat. Áprilisban 8212 gyerekből csupán 1881-ről gondoskodtak így a szülei.

állampapír ÁKK
Kapcsolódó cikkek