Pénz- és tőkepiac

Nem fog fájni a roamingdíjak eltörlése

A lapunknak nyilatkozó elemzők szerint idén 0,5-2 milliárd forintos bevételkiesést szenvedhet el a Magyar Telekom a roamingdíjak eltörlése miatt. A cégek árfolyamaiba már rég beépült a szabályozás várható hatása.

Ma lép életbe az európai roamingdíjak eltörléséről hozott döntés, a szolgáltatóknak két évük volt felkészülni az új helyzetre, így várhatóan nem fogja megrengetni a távközlési szektort az új szabályozás.

Kovács Bálint, az Equilor elemzője szerint nehéz megbecsülni a roa­mingdíj eltörlésének következményeit, mert a telekommunikációs cégek nem teszik közzé ilyen típusú bevételeiket. „A roamingdíjak mérséklése már 2007 óta napirenden van. 2016 áprilisában már eleve jelentősen csökkentek, és az eltörlés mai dátuma is ismert 2015 óta. Így a Magyar Telekom és az EU-ban tőzsdén jegyzett távközlési cégek árfolyamába már beépült a szabályozás” – tette hozzá Kovács Bálint.

Az távközlési felügyeletének adatai szerint a roamingbevételek átlaga 2-3 százalék körül mozog az EU-n belül. „A Magyar Telekom mobilhangalapú bevételei 2015-ről 2016-ra 5 százalékkal csökkentek, ennek egy részét a már eleve alacsonyabb roamingdíjak okozták. A mától életbe lépő új helyzet miatt a külföldről indított hanghívások mennyisége emelkedni fog, így az eddigi roamingadatok nem is lennének teljesen mérvadók – tette hozzá a szakértő. Ellensúlyozhatja viszont a kieső bevételeket az adatforgalomra felszámítható eseti díj. Ezt akkor számlázhatják ki az ügyfeleknek, ha az otthoni csomagjukban foglaltnál többet mobilinterneteznek. Mindez gigabyte-onként 7,7 euró lehet idén, jövőre 6, 2019-ben 4,5, 2022-ben pedig 2,5 euróra mérséklődhet, de két év múlva felülvizsgálják a rendszert. Egyes vélemények szerint az adatforgalom iránti kereslet nagyobb ütemben növekedhet, mint ahogy az eseti adatbevételi díj csökken. E bevétel részben kompenzálhatja a hang- és sms-alapú díjbevétel-kiesést. Szintén pénzt hoz egy ország távközlési cégének, ha az ő területéről indítanak hívást külföldiek, mivel a szolgáltatók elszámolnak egymással.

Az Equilor szerint idén 1-2 milliárd, összesen pedig legfeljebb 3 milliárd forint bevételkiesést okoz a Magyar Telekomnak a roaming eltörlése. Az éves nettó eredményben pedig kevesebb mint 3 százalékos lehet a hatás, mivel ha ezt meghaladná, akkor pótdíjat vethetnének ki a felügyelettel folytatott konzultációt követően. De mindennek a részletes szabályai még nem ismertek.

Kovács Bálint elmondta, hogy az Equilor a Magyar Telekom esetében 2 százalékos csökkenés mellett 590 milliárd forintos éves bevételt és a tavalyi 79,5 milliárd forint után idén 73 milliárdos üzemi eredményt vár (EBIT). A május közepén közzétett 557 forintos célárfolyamot is tartják.

Tunkli Dániel, a Concorde elemzője mindössze 0,5-1 milliárdos árbevétel-csökkenést vár a roamingdíj eltörlése miatt a Magyar Telekomnál. „A nyári szezonban nyilván így többet fognak telefonálni a turisták, emiatt Horvátországban és az utazók által kedvelt mediterrán országokban pluszbevételekre tesznek szert a szolgáltatók, de ezeknek minimális hatásuk lesz a cégek működésére. Mivel a Hrvatski Telekom többségi tulajdonosa ugyanúgy a Deutsche Telekom (DT), mint a Magyar Telekomé, ezért a DT szintjén az egyenleg várhatóan nulla lesz” – tette hozzá Tunkli Dániel. Az elemző is úgy véli, hogy a kontinens távközlési cégeinek árfolyamába már rég beépült az intézkedés. A DT egyébként nem kommunikált semmit a roamingdíj-eltörlés hatásairól.

A Concorde célárfolyama 550 forint a Magyar Telekomra, s az idei évre 570 milliárdos éves árbevételt és 185 milliárd forintos EBITDA-t várnak.

A Reuters konszenzusa szerint a Magyar Telekom célára 564 forint, ami a tegnap délutáni árfolyamnál 19 százalékkal magasabb, az elemzők vételre ajánlják a papírt. A legtöbb régiós cégnél csupán tartás az ajánlás, így a célárakban sem tükröződik hasonló optimizmus. Az Orange Polska esetében 9, a Hrvatski Telekomnál pedig 5 százalékkal a jelenlegi fölött, míg a cseh O2-nél 7 százalékkal, a Telekom Austriánál pedig 9 százalékkal a mostani alatt van a célár. A DT-nél is tartás az ajánlás, 6 százalékkal magasabb célárral. A Telecom Italia célára 20 százalékkal, a spanyol Telefónicáé pedig 6 százalékkal van a jelenlegi felett, mindkét vállalat esetében vételt javasolnak a Reuters által megkérdezett elemzők.

Magyar Telekom roaming roamingdíj
Kapcsolódó cikkek