Cégvilág

Már csak egy nap és olcsóbb lesz a külföldi telefonálás

Csütörtöktől megszűnnek a roamingtarifák, a hatóság szigorúan ellenőrzi, hogy a szolgáltatók betartják-e az uniós rendeletet.

Csütörtöktől megszűnnek a roamingtarifák, a hatóság szigorúan ellenőrzi, hogy a szolgáltatók betartják-e az uniós rendeletet.

Szigorúan nyomon követi és­ felügyeli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2017 második fél évétől kezdve, hogy a szolgáltatók betartják-e a roamingdíjak június 15-i megszűnését előíró szabályokat – közölte a Világgazdasággal az NMHH. A hatóság – összhangban a 2017-es felügyeleti tervével – ellenőrzi, hogy a szolgáltatók hogyan alakították át az árképzési mechanizmusukat, és az megfelel-e az uniós rendeletnek.

Kép: Shutterstock

Azt előre nem lehet megjósolni, hogy lesznek-e majd szankciók – tette hozzá az NMHH. A hatóság az előírások megsértése esetén – általában – az elektronikus hírközlésről szóló törvény szankcióit alkalmazza. Eszerint felhívhatja a céget a jogsértés megszüntetésére, és bírságot is kiszabhat.

Csütörtöktől a távközlési szolgáltató a belföldi kiskereskedelmi díjon felül semmilyen költséget sem számolhat fel az unión belüli – úgynevezett 1-es díjzóna – telefonáláskor és internetezéskor. Ez az ár csak egy-egy rövidebb külföldön (unión belüli) tartózkodásra érvényes. A szolgáltatók figyelni fogják a felhasználói szokásokat, és ha azt látják, hogy az adott, Magyarországon vásárolt kártyán a forgalom nagy része nem itthon „generálódott”, akkor a cég felszólítja az ügyfelet, később pedig felárat számíthat fel – mondta Orosz Brigitta, az NMHH osztályvezetője. A hazai telefonálási szerkezetben egyébként csekély a roaming részaránya: kártyás előfizetésnél havonta csupán egy, havi díjas csomaghasználatnál öt percet jelent átlagosan.

A roamingdíjak lefaragása nem ment gördülékenyen. Ennek ötletét az unió korábbi információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa, Viviane Reding már 2006-ban megfogalmazta. Akkor a romingdíjak 0,20 euró és 13,05 euró között mozogtak. Tíz évvel ezelőtt úgy nézett ki, hogy a roamingdíjak egységesítését rövidebb idő alatt sikerül véghez vinni, ám – részben egyes szolgáltatók ellenállása miatt – csak idén februárban született meg az uniós szintű politikai megállapodás a nagykereskedelmi roamingpiacok szabályozásáról.

roaming tarifa távközlés szolgáltatók
Kapcsolódó cikkek