Pénz- és tőkepiac

Takarékszövetkezetet bírságolt az MNB

Az MNB 18,5 millió forint bírságot szabott ki a Hajdú Takarék Takarékszövetkezetre, egyebek közt hitelkockázat-kezelési, ügyfélminősítési, értékbecslési, befektetési, informatikai nyilvántartási és adatszolgáltatási hiányosságok miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Magyar Nemzeti Bank rendszeres ellenőrzései keretében célvizsgálatot folytatott a Hajdú Takarék Takarékszövetkezetnél. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek miatt ügyfeleket nem ért érdeksérelem, s nem volt negatív hatásuk a pénzügyi intézményrendszer tagjaira sem.

Mint az MNB megállapította, a takarékszövetkezetnél egyebek közt a hitelkockázatok azonosítása, mérése és kezelése, egyes ügyfélminősítések és azok felülvizsgálatai, az ingatlanfedezetek értékbecslése, a kockázatvállalási fedezetek nyilvántartása, az ügyletek nyomon követésének kontrollpontjai, a problémás követelések megtérülésének biztosítása, az átstrukturált ügyletek minősítése, a bizonylatolt értékvesztések, a szabályzatoknak megfelelő befektetések, a függő kamatok elszámolása, egyes informatikai nyilvántartások és adatszolgáltatások kapcsán merültek fel hiányosságok.

Mindezek alapján a jegybank kötelezte a takarékot a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A jogsértések miatt az MNB 18,5 millió forint bírságot is kiszabott a szövetkezeti hitelintézetre.

Hajdú Takarék Takarékszövetkezet
Kapcsolódó cikkek