Pénz- és tőkepiac

Tőzsdén robbantana a válság egyik áldozata

A dublini és a londoni tőzsdén tervezett részvénykibocsátással több milliárd eurós tőkét vonna be működésébe az Allied Iris Banks (AIB) – írja a Reuters.

A dublini és a londoni tőzsdén tervezett részvénykibocsátással mintegy 3,3 milliárd eurónyi tőkét vonna be működésébe az AIB – írja a Reuters. A lap hozzáteszi: a 2008-as válság óta ez lenne Európa egyik legnagyobb elsődleges banki részvénykibocsátása. Az ehhez kapcsolódó túljegyzési opció teljes kihasználásával akár 3,8 milliárd eurónyi tőkét is bevonhat Írország egyik legnagyobb bankja, a részvénykibocsátással részvényeinek közel negyede forogna a tőzsdén. A kibocsátási ár 3,9-4,9 euró lehet, ami a könyv szerinti értékhez képest 0,82-1,03-szoros szorzót jelent, és amivel a másik legnagyobb ír bank, a Bank of Ireland értékeltségéhez állna közel a bank.

Az AIB egyébként a pénzügyi válság egyik legnagyobb áldozata volt, az államnak csaknem 21 milliárd eurónyi adófizetői pénzből sikerült megmentenie a bankot 2009 elején. A pénzintézet jelenleg 99,9 százalékban az állam tulajdonában áll. A bank három éve nyereséges, azóta több mint kétharmadával írta le könyveiben nem teljesítő hiteleit, emellett újraindította az osztalékfizetést.

részvény pénzügyi válság ír bank Allied Iris Banks tőzsde
Kapcsolódó cikkek