Pénz- és tőkepiac

Tizenhárom gyógyszerész 500 millió forint hitelt vett fel

Eddig 13 gyógyszerész 500 millió forint hitelt vett fel a gyógyszerészi hitelprogram keretében, amihez a kormány 90 millió forint kamattámogatást biztosított.

Eddig 13 gyógyszerész 500 millió forint hitelt vett fel a gyógyszerészi hitelprogram keretében, amihez a kormány 90 millió forint kamattámogatást biztosított– mondta Ladányi Márta, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Ezen túlmenően 700 millió forint támogatást adtak kisgyógyszertárak részére is 500 településen, de 2018-tól ugyanerre a célra már egymilliárd forint keretösszeget biztosítanak – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A gyógyszertárakhoz a generikus ösztönző támogatás keretében idén 3,6 milliárd forint kerül, jövőre 4,1 milliárd forintot különítenek el erre a célra. A generikus program keretében, ha az orvos nem jelzi a patikusnak, hogy az adott gyógyszer semmilyen más készítménnyel nem helyettesíthető, a gyógyszerésznek van lehetősége arra, hogy felajánljon a beteg számára egy kedvezőbb árú készítményt.

November 1-jétől vezetik be az e-receptet, ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta: 2018 novemberéig mindenki megkapja a ma is megszokott vényt. Ezt követően a beteg kérésére igazolást adnak ki arról, hogy milyen e-receptet állítottak ki a számára, ez alól azonban kivétel lesz a gyerekellátás. Gyerekek esetében 2018 után is kötelező lesz a vényfelírási igazolás kiadása. Az átmeneti időben, 2017. november 1. és 2018. november 1. között ugyanolyan vényt fognak kapni a betegek, mint most – hangsúlyozta az államtitkár.

Magyarországon évente 170 millió receptet váltanak ki a betegek. A 65–69 éves korosztály költi a legtöbbet gyógyszerkészítményekre, éves szinten közel 16 milliárd forintot. Magyarországon a szív- és érrendszer betegségeinek kezelésére szolgáló gyógyszerekre költünk a legtöbbet, évente több mint 35 milliárd forintot.

Szállítják az oltóanyagot

A 2, 3, 4 és 18 hónapos korban esedékes, ötkomponensű oltóanyag hiányával kapcsolatban az államtitkár azt mondta, július 10-től kiszállították a szükséges tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását július 28-án, pénteken elkezdték, így a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik. Védőoltás-ellátásban zavar jelenleg nincs, az oltóanyag-ellátásban a fennakadást egy általános hiány okozta, ami nem csak Magyarországot érintette – tette hozzá Ladányi Márta.

 

gyógyszerész gyógyszerészi hitelprogram oltóanyag hitel patika
Kapcsolódó cikkek