Pénz- és tőkepiac

Trumpék leporolhatják a titkos forgatókönyvet

Októberre elfogy a pénz Washingtonban, emiatt újra magasabbra kell emelni az adósságplafont, hogy finanszírozható maradjon a világ legnagyobb gazdasága. A piacokon már most aggódnak emiatt.

Nagyon nem tetszik a piacnak az a titkos vészforgatókönyv, amelyet még Barack Obama elnöksége idején, 2011-ben készített el a pénzügyi tárca egy esetleges amerikai államcsőd esetére, s amelyet Donald Trumpék hamarosan kivehetnek a fiókból és leporolhatnak. A kiszivárgott tervet akkor aktiválnák, amikor az Egyesült Államok eléri az aktuális adósságküszöböt. Ez októberre, épp a költségvetés tárgyalására várható. Ekkortól újabb kötvények csak a lejárók kifizetésére bocsáthatók ki. Párhuzamos lépésként a szövetségi intézményrendszer működését takarékra állítják, jegelik a halasztható beruházásokat, és gondos háziasszony módjára osztják el az adóbevételekből befolyó pénzt.

Utóbbira volt példa 2011-ben, arra viszont nem, hogy a világ legnagyobb gazdasága fizetésképtelenné vált volna. A lecke fel van adva a demokratáknak, és főképp a kongresszus mindkét házában szerény többségben lévő republikánusoknak, hogy egyezzenek meg a plafon megemeléséről. Ezt biztonsági okokból még az augusztusi nyári szünet előtt meg kellene tenni, ám most aligha kerül rá sor. A demokraták egységesen nemmel fognak szavazni, a kormányzó párt viszont megosztott a kérdésben, képviselők és szenátorok egy kisebb csoportja a szoros fiskális gazdálkodást szem előtt tartva ellenzi a folyamatos el­adósodást. Ha nincs meg a többség, akkor technikai államcsőd fenyeget.

Az elnök támogatottsága a republikánusok körében sem teljes. Fotó: AFP

Steven Mnuchin pénzügyminiszter azt elárulta, hogy vannak terveik erre az esetre is, és épp ez az, amitől a piac okkal tart. Kötvénykereskedők szerint a 2011-es terv felmelegítéséről van szó, akkor különféle, önkényes szempontok alapján sorba állították a követeléseket, hogy melyek élvezzenek előnyt, de a részleges törlesztés is szóba került, ennek a menetét a pénzügyminisztérium és a központi bank (Fed) közösen dolgozta ki. A kifizetések sorrendjében a társadalombiztosítás, a háborús veteránok ellátása mindent megelőz, a szövetségi alkalmazottak, a beszállítók viszont várhatnak a bérükre, illetve a kifizetésükre, vagy csak egy részét kaphatják meg.

A terv – amelynek egyébként többen a létezését is tagadják – különbséget tesz a kötvénytulajdonosok között aszerint is, hogy az adósságpapírnak ki a tulajdonosa. A Bloomberg azt írja, hogy az amerikai kötvényesek előnyt élveznek, aminek viszont Kínában és Japánban korántsem örülhetnek, lévén ők az amerikai kötvények legfőbb vásárlói. Április végén 1107 milliárddal a japánok vezettek, míg a kínaiaknak 1092 milliárd dollár értékű kötvényállományuk volt, utóbbi a teljes kibocsátott mennyiség 27,9 százaléka. A megkülönböztetésnek meglehetősen rossz optikája lenne a jövőre nézve, az ország hitelképessége szenvedne emiatt csorbát.

Hat évvel ezelőtt átmeneti intézkedésekkel húzták ki azt az időt, amíg a két párt egyezségre tudott jutni, de így sem tudták megúszni azt, hogy a Standard & Poor’s figyelmeztetésképpen megvonja a legjobb, AAA-s adósbesorolást az Egyesült Államoktól. Ilyen szégyenre még soha nem volt példa, s bár azóta visszaadta az elveszített fokozatot, a hitelminősítő nem fog tétovázni, ha megint lépnie kell. Az USA államadóssága a másodpercre kész online számláló szerint 19 963 milliárd dolláron áll, s Trumpék 2500 milliárdot szeretnének emelni rajta. A republikánusok egy csoportja 1500 milliárdot engedne a 2018-as, év közepén megrendezendő kongresszusi választásokig. Az adósságcsatát a pártok politikai síkra terelik, de megfigyelők szerint időben meg fognak egyezni, lévén ez az ország érdeke. Hogy milyen áron, az már más kérdés.

hitelminősítő USA államcsőd
Kapcsolódó cikkek