Pénz- és tőkepiac

Horizont: hozzájuthatnak végre a nyugdíjba vonuló tagok a megtakarításaikhoz

Heteken belül elindulhat a járadékszolgáltatás a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis engedélyezte az intézmény számára, hogy saját járadékszolgáltatási tevékenységet folytasson.

Heteken belül elindulhat a járadékszolgáltatás a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis engedélyezte az intézmény számára, hogy saját járadékszolgáltatási tevékenységet folytasson. A Horizont lehet így az első olyan magánnyugdíjpénztár, amelyik rendszeres járadékot tud fizetni a nyugdíjba vonult tagoknak.

Forrás: AFP

A jegybanki engedélyre hónapokat kellett várni. A kassza már tavaly december végi hírlevelében közölte a tagjaival, hogy hamarosan megkezdi a kifizetéseket, ehhez a jogszabályi előírások alapján több mint 160 millió forintnyi biztonsági tartalékot kellett képeznie a működési tartalék rovására. Ez a kötelezettség öt éven belül 300 millió forint fölé nő a pénztárnál. A hatalmas tartalék megképzése sokáig lehetetlennek tűnt, egy tavaly júliusban életbe lépett jogszabályváltozás miatt azonban lehetőséget kapott a pénztár arra, hogy a tagok vagyonából évente körülbelül egyezreléknyit elvonjon. Ezt tavaly decemberben meg is tette, ebből képes volt létrehozni a tartalékot. A pénztár honlapja szerint a jegybanki határozat kézhezvételét követő 30. napon indul a járadékszolgáltatás. A határozaton, amely augusztus 28-án jelent meg az MNB honlapján, augusztus 16. dátum szerepel.

A járadékszolgáltatás elindítása azért mérföldkő a magánkasszák életében, mert a jogszabályok szerint az ügyfeleiknek, ha azok már több mint 180 hónapja pénztártagok, más módon nem fizethetik ki a megtakarításukat. Márpedig az 1998-ban indult intézmények tagjainak döntő része jóval régebb óta tag már, így ha nyugdíjba vonult, nem tudott hozzájutni a magánnyugdíjpénztárban lévő pénzéhez. Két lehetősége maradt: vagy beérte csökkentett állami nyugdíjjal, és otthagyta a magánpénztárban a megtakarítását abban a reményben, hogy egyszer majd hozzájuthat, vagy pedig visszatért az egypilléres nyugdíjrendszerbe.

Utóbbi esetben teljes állami nyugdíjhoz jutott a pénztártag, és a magánpénztárban felhalmozott reálhozamot is megtarthatta, a megtakarítás többi része viszont átkerült az államkasszába. Ezzel a lehetőséggel az idén is többen élhettek, az MNB adatai szerint az első fél évben csaknem 1,5 milliárd forintnyi pénzt utaltak vissza az állami tb-rendszerbe. Ha a Horizontnál elindul ez a szolgáltatás, akkor a megmaradt 57 ezer pénztártag már választhat, mivel jár jobban: a teljes állami nyugdíjjal és a reálhozammal, vagy pedig a csökkentett állami nyugdíjjal és a járadékkal. A jegybank adatai szerint jelenleg egy átlagos pénztártag számláján 4,25 millió forint van, ebből 20 éven át havonta körülbelül 19-20 ezer forintnyi nyugdíj-kiegészítést kaphat.

A reálhozam felvételével is jól járhat persze, akinek magas az állami nyugdíja. Az elmúlt években alacsony, sőt sokszor negatív volt az így egy átlagos pénztártag esetében az inflációt meghaladó hozam az egyenleg negyedét-harmadát is kiteheti, milliós nagyságrendű összeg lehet.

horizont
Kapcsolódó cikkek