Pénz- és tőkepiac

Tartozás: a Kézizálog majorságát is el kell adni

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. szeptember 11-ig várja a pályázatokat a cég vagyonelemeire.

Augusztus 25-től lehet pályázni a Kézizálog Zrt. vagyonelemeire. A cég, mint ismeretes, trombitabevonóval hamisított aranyrudakat ajánlott fel hitelfedezetül több banknak is. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. szeptember 11-ig várja a pályázatokat a cég – a követelésekhez képest – nem épp izmosnak mondható vagyonelemeire.

Eladó egy bakonszegi 2296 négyzetméteres telken álló 220 négyzetméteres ingatlan 4,02 milliárdos irányáron. Az ingatlanra a CIB Bank 2,6 milliárdos, a 41 milliós, Kál Nagyközség 5,2 milliós, Szombathely 5,6 milliós és a Sberbank 478 milliós végrehajtási joga van bejegyezve.

Külön lehet licitálni – 13,7 milliós irányáron – egy az előbbivel közös kapun megközelíthető másik, de műemléki védelmet élvező ingatlanra, amelyet az említett adósokén kívül az UniCredit 1,022 milliárdos keretbiztosítéki jelzálogjoga is terhel. A település szélén további – teljesen elzálogosított – ingatlanokat hirdetett meg a felszámoló, amely közel 13,7 milliót remél az ingatlannyilvántartásban árokként, útként és majorként nyilvántartott területekért. A vételárat egy összegben kell megfizetni, részletfizetési lehetőség nincs.

A cég tulajdonosa, Bíró Péter önmagát jelentette fel, amikor már nagyon szorult a hurok. A Napi.hu cikke szerint azt vallotta, hogy a 2014. december 31-i állapot szerint a hitelező bankoknak 20,5 milliárd forint hitellel tartozik, amely mögött szerinte a Kézizálog Zrt. 16 milliárdos fedezete áll – így csak 4 milliárdos kár érte a pénzintézeteket.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által május végén lezárt nyomozás különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt tett vádemelési javaslatot az ügyészségnek.

A rendőrség szerint a pénzintézeteknek legalább 21 milliárd forint kára keletkezett, és Bíró a hamis aranyakkal, aranytömbökkel további 4 milliárdos kárt okozott magánszemélyeknek és gazdasági társaságoknak. Emellett zajlik egy másik feljelentés kapcsán is a nyomozás, amely a Kézizálog 30 millió eurós kötvénykibocsátásának részleteit igyekszik feltárni. A kötvények mögött az első értékelések szerint nem volt semmiféle valós fedezet.

kár felszámolás kézizálog
Kapcsolódó cikkek