Pénz- és tőkepiac

Örülhetnek a norvég nyugdíjasok

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja 499 milliárd norvég koronás (63 milliárd dolláros) rekordhasznot termelt befektetéseivel az idei első fél évben – derült ki az alapot irányító norvég központi bank kedden közzétett beszámolójából.

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető norvég nyugdíjalap (SPU) jövedelmezősége 6,48 százalékot tett ki, szemben a 2016 első felében elért 0,63 százalékkal. Az idei első fél évben különösen nagy hasznot hoztak a részvénybefektetések, amelyek hozama 9,09 százalékot ért el. Az ingatlanokon 2,69 százalékos, a kötvényeken pedig 1,9 százalékos haszon keletkezett.

Az alap vagyona 2017 június 30-án 8020 milliárd koronát (1020 milliárd dollárt) tett ki. A vagyonon belül a részvények aránya 65,1 százalék, a kötvényeké 32,4 százalék, az ingatlanoké pedig 2,5 százalék volt.

Trond Grande, az alap helyettes vezetője arra figyelmeztetett, hogy:

a jövőben nem várható ilyen magas hozam. A mostani rekorderedmény leginkább annak köszönhető, hogy a tőzsdék különösen jól teljesítettek az első fél évben.

Grande azt is megerősítette, hogy a norvég nyugdíjalap nem vonul ki Nagy-Britanniából az ország európai uniós tagságának megszűnése után, az továbbra is jelentős befektetési célpont marad.

Az Egyesült Államok után Nagy-Britannia a norvég nyugdíjalap befektetéseinek második legnagyobb célországa, 2016 végén a teljes befektetések 9,1 százaléka jutott rá. Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amibe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba. A norvég nyugdíjalap a világ vállalati részvényeinek 1,3 százalékát birtokolta június végén.

nyugdíjalap Norvégia
Kapcsolódó cikkek