Pénz- és tőkepiac

Újabb bankok csatlakoztak a digitális fizetőeszköz-projekthez

Újabb bankok csatlakoztak az UBS pénzügyi reformprojektjéhez, amely egy blokkláncon alapuló nemzetközi digitális fizetőeszköz kidolgozását tervezi. A cél a pénzügyi tranzakciók felgyorsítása.

Hat további bank csatlakozott a svájci UBS kezdeményezéséhez, hogy egy olyan digitális pénzügyi fizetőeszközt dolgozzanak ki, amely lehetővé teszi a pénzügyi piacoknak, hogy felgyorsítsák a kifizetéseket és tranzakciókat a technológia segítségével – írja a Reuters. A csoport a következő év végére tervezi elindítani az új fizetési rendszert.

Forrás: AFP

A brit Barclays és HSBC, a svájci Credit Suisse, a kanadai CIBC, a japán MUFG és az amerikai State Street csatlakozott ahhoz a pénzügyi csoporthoz, amely a USC (utility settlement coin) bevezetését tervezi. Ez egy olyan digitális fizetőeszköz lenne, amely a központi bankok által kibocsátott főbb devizákkal lenne egyenértékű.

A csoport jelenleg tárgyalásokat folytat a központi bankokkal és a szabályozókkal, és terveik szerint 2018 második felében limitált formában útjára indítanák a digitális fizetőeszközt. A svájci UBS bank 2015 szeptemberében indította el a projektet a londoni székhelyű Clearmatics blokklánc-vállalattal közösen, később pedig csatlakozott hozzájuk a BNY Mellon, a Deutsche Bank, a Santander és az ICAP brókercég.

Az USC átváltható lenne a megfelelő pénznemben lévő bankbetétekkel, így azt teljes egészében a központi bankok készpénzállomány biztosítja. Az USC-vel történő fizetés így egyenértékű lenne a vele párba állított valódi fizetőeszköz használatával.

A blokklánc technológia – melyet többek között a is használ – egy hamisításbiztos könyvelési rendszer, ami lehetővé teszi a tranzakciók számítógépes algoritmusok által történő automatikus feldolgozását külső hitelesítés nélkül. Mivel a blokklánc nem igényel manuális feldolgozást, sem harmadik személy általi hitelesítést, a technológia gyorsabbá, megbízhatóbbá és könnyebben ellenőrizhetővé teszi a kifizetéseket.

USB Svájc digitális fizetőeszköz blokklánc
Kapcsolódó cikkek