Pénz- és tőkepiac

Hozta a kötelezőt a Kartonpack

Már az első fél évben teljesült a Kartonpack idei évre tervezett árbevételének 56,2 százaléka. Az éves cél a bevétel megismétlése.

K özzétette az idei első féléves jelentését az 1952 óta működő Kartonpack Nyrt., mely a tavalyi üzleti esztendőben, piaci részesedését megtartva,

2 113 781 forint árbevételt ért el. Az idei üzleti évre a piaci pozíció megtartását és az árbevétel megismétlését tervezi a társaság. Ezen belül a belföldi nettó árbevétel

1 százalékos csökkenésével és az exportértékesítés 1 százalékos bővülésével számolnak idén. Az első féléves gazdálkodási adatok alapján a terv megalapozottnak tűnik, az esztendő első hat hónapjának árbevétele az éves tervezett árbevétel 56,2 százaléka.

Forrás: MTI

Tavaly lezárult az a 2011-ben kezdődő beruházási ciklus, melynek célja az volt, hogy a technológiai sor minden eleme a már meglévő kettő mellé egy-egy újabb modern gépet kapjon. A fejlesztés eredményeként nem csupán a gyártási kapacitás bővült: a korábban bérmunkába kiadott folyamatokat is a társaság végzi el a hazai gyógyszeripar beszállítójaként. Az idei üzleti évben nem terveznek nagyobb beruházást, fejlesztést. Elsősorban a fenntartási, karbantartási és üzembiztonsági feladatok ellátására koncentrálnak.

Az adózott eredmény 79,147 millió forint volt az idei év első hat hónapjában. Az üzemi tevékenység eredménye 91,933 millió forint, ami 121 ezer forinttal elmarad az előző év azonos időszakától, míg a pénzügyi eredmény 3,259 millió forint volt.

Az első félévi belföldi értékesítés 3,865 millió forint lett, ami 0,4 százalékos csökkenés, míg az 14,4 százalékkal bővült 24,143 millió forintra.

A társaság a 95,192 millió forintos adózás előtti eredményét 1 629 706 forint induló saját tőkével, átlagosan 830,83 millió forint forgóeszköz-állomány és 1 416 503 forint értékű befektetett eszköz működtetésével érte el. A befektetett eszközök állománya 25,5 millió forinttal csökkent, míg a forgóeszközök állománya 199,83 millióval nőtt, a saját tőke pedig az adózott (mérleg szerinti) eredménnyel bővült.

A féléves jelentés külön kitér a kockázatokra. Piaci kockázat, hogy a Kartonpack közepes méreteit, forgalmát tekintve egy jelentős vevő megszerzése vagy elvesztése figyelemre méltó változást okozhat pozitív és negatív irányban egyaránt. Ugyanilyen súlyú hatása lehet annak, ha valamelyik nagy vevő értékesítése számottevő mértékben szűkülne vagy bővülne. Emellett tulajdonosi kockázattal is számolni kell, mivel a Kartonpack legnagyobb tulajdonosai ellen büntetőjogi eljárás folyt. Az eljárás ugyan befejeződött, de az ügy lezárásából eredő bírósági és adminisztratív döntések továbbra is befolyásolhatják a cég működését, az elmúlt tizenkét üzleti évhez hasonlóan.

A BÉT honlapján közzétett információk szerint a Kartonpack két nagytulajdonosa a Britton Capital 61,9 és a Britton Interinvest 2,58 százalékos arányban. A piac üres kötéslistával reagált a féléves jelentésre, ami aligha meglepő, tekintve, hogy a közkézhányad mindössze 0,2 százalék.

kartonpack árbevétel
Kapcsolódó cikkek