Pénz- és tőkepiac

Nem kell a magyaroknak a Bónusz

A héten három Bónusz Magyar Államkötvénynél is kamatforduló van. Az elmúlt hetekben nullához közelítő diszkontkincstárjegy-hozamok miatt kellemetlen meglepetést okozhat az új ráta.

A héten tálalják fel a feketelevest a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) tulajdonosainak. Ennek a lakossági állampapírnak a kamata az egyéves diszkontkincstárjegyek (dkj) hozamához igazodik, és a most is jegyezhető sorozatoknál szerdán, illetve pénteken esedékes a kamatfizetés, illetve a kamatforduló. Az új kamatot az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a hitelpapírok kibocsátási tájékoztatója szerint két nappal a kamatforduló előtt – tehát hétfőn és szerdán – közli majd, de azt már most ki lehet számítani az elmúlt hetek aukciói alapján.

A gyengébb teljesítmény ellenére kevesen szállnak ki a Bónuszból
Fotós: Móricz-Sabján Simon

Az utolsó négy dkj-aukción 15-15 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el az ÁKK az elsődleges forgalmazóktól, az átlaghozamok pedig 0,11 százalékról fokozatosan 0,04 százalékra süllyedtek. A négy aukció elfogadott mennyiségekkel súlyozott átlaghozama 0,08 százalék, vagyis ez lesz az az alapkamat, amelyet a következő kamatperiódusban a kamatprémiumokkal megfejelnek majd. Ez azt jelenti, hogy a 2020-ban lejáró BMÁK várhatóan mindössze 2,08, a 2022-es 2,58, a 2026-os pedig 2,83 százalék kamatot fizet majd.

Más lakossági állampapírokkal összevetve ez nagyon szerénynek tűnik, hiszen az egyéves Kamatozó Kincstárjegy 2 százalékot hoz, alig kevesebbet a három év múlva lejáró BMÁK-nál, a Kétéves pedig évente 2,5 százalékot fizet, majdnem annyit, mint az öt év múlva kifutó BMÁK. A 2026-ban lejáró BMÁK kamata olyan alacsony, hogy gyakorlatilag megegyezik az intézmények számára elérhető tízéves kötvényekével. A lakossági papírokkal szemben pedig esélye sincs, hiszen például a 2022-ben lejáró Prémium Magyar Államkötvényt (PMÁK) most is 3,8 százalékos kezdő kamattal lehet jegyezni.

Nem meglepő ezek után, hogy a BMÁK-ot alig veszik. A most jegyezhető három sorozatban július végén mindössze 30,5 milliárd forint volt. A legtöbb pénz a 2026-ban lejáró kötvényben van, nem egészen 12 milliárd forint, de ez is messze áll még attól az 50 milliárd forintos mennyiségtől, amennyit az ÁKK egy-egy BMÁK-sorozatból eredetileg meghirdetett. A dkj-hozamokhoz igazodó állampapír annyira rosszul fogy, hogy az értékesítési időszakát már kétszer is meghosszabbították. Eredetileg csak 2017. március 1-jéig forgalmazták volna a hitelpapírokat, de a gyatra kereslet miatt a határidőt először június 1-jére, majd szeptember 29-re tolták ki.

A korábban kibocsátott BMÁK-ok befektetői sem lehetnek elégedettek. Legutóbb, augusztusban a 2024/N sorozat kamata változott, 3,21-ról 2,59 százalékra, vagyis a hét év múlva lejáró alig kamatozik többet a Kétéves Állampapírnál. Vannak azonban olyan BMÁK-ok is, amelyeknél az aktuális kamat már 2 százalék alatt van, közülük a 2018/P jelzésű már csupán 1,37 százalékot kamatozik, ezzel a legalacsonyabb kamatú lakossági állampapírnak számít. A gyenge teljesítmény ellenére a befektetők többsége, ha be nem is, de ki se száll ezekből az állampapírokból. Az ÁKK adatai szerint minden sorozatban stabil az állomány, igaz, könnyen lehet, hogy a papírok egy része intézményeknél van, amelyek még ennyi kamattal is jól járnak.

állampapír befektetés bmák
Kapcsolódó cikkek