Pénz- és tőkepiac

Jó irányba mozdultak a befektetők

Miközben szeptemberben újra hatezer milliárd forint fölé emelkedett a befektetési alapokban elhelyezett vagyon, jelentősen megváltozott a megtakarítók által kedvelt befektetési alap kategóriák sorrendje. A favorit egyértelműen a vegyes alapok, miközben a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona egyre zsugorodik – tájékoztatott a K&H.

A BAMOSZ legutóbbi adatai alapján szeptemberben újra hatezer milliárd forint fölé emelkedett a befektetési alapokban kezelt köszönhetően annak, hogy jó irányba mozdultak a befektetők. A tartósan alacsony kamatkörnyezethez és a kedvező gazdasági növekedéshez igazodóan fokozatosan kivonulnak a kötvény- és pénzpiaci alapokból, miközben egyre nagyobb teret nyernek a vegyes, illetve részvényalapok.

Ez a stratégia tökéletesen egybevág az egyes eszközosztályok idei teljesítményével, hiszen miközben a részvénypiacok 20-30 százalékos emelkedést, addig a hazai kötvényhozamok 5 százalék alatti, a fejlett kötvények pedig még ennél is szerényebb növekedést produkáltak

– tájékoztatott Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Forrás: K&H Bank

A befektetési alapok piacának talán legfontosabb és tartósabb trendjét a vegyes alapok folyamatos erősödése jelenti. „A befektetési alapokban elhelyezett megtakarítások ma már közel minden hatodik forintja vegyes alapokba kerül. Ennek oka, hogy egyrészt ezek a típusú alapok több eszközosztályt, tehát részvényt, kötvényt vagy akár deviza befektetéseket is tartalmaznak, tehát már önmagukban egy portfóliót jelentenek. Másrészt, az árfolyamvédett vegyes alapok a mínuszba hajló piaci kamatok mellett is részleges védelmet tudnak nyújtani” – mondta el a befektetési szakember.

A vegyes alapok szerkezete többféle lehet, ennek megfelelően más-más piaci körülmények között működnek jól. „Míg a K&H válogatott vegyes alapok leginkább ingadozó piac mellett teljesítenek jól, hiszen az eszközök összetétele rugalmasan alkalmazkodik az árfolyammozgásokhoz, addig a K&H árfolyamvédett vegyes alapok a piaci trendekhez igazodva változtatják az árfolyamvédelem szintjét és az egyes eszközök arányát. A piacok jelenlegi, trendszerű mozgása mellett most ez utóbbiak teljesítenek jobban, de az eltérő tulajdonságok miatt érdemes mindkettő előnyeit kiaknázni” – hangsúlyozta ki Hajósi Péter.

befektetési alapok vegyes alapok hozamok K&H
Kapcsolódó cikkek