Pénz- és tőkepiac

Kezdhet felzárkózni a spanyol piac

Látványosan alulteljesített a spanyol részvénypiac Európa egészéhez viszonyítva az elmúlt hónapokban.

Látványosan alulteljesített a spanyol részvénypiac Európa egészéhez viszonyítva az elmúlt hónapokban. Amíg a német DAX index újabb történelmi csúcsra emelkedett, addig a spanyol IBEX közel 10 százalékot veszített az értékéből. Az alulteljesítés a katalán függetlenségi törekvések miatti bizonytalanságnak köszönhető: a népszavazás közeledtével óvatosabbá váltak a befektetők, ez érezhető volt a spanyol részvények árazásában is. A spanyol kormány által alkotmányellenesnek minősített szavazás után az előzetesen vártnál – piaci szempontból – negatívabb forgatókönyv valósult meg, s emiatt újabb eladási hullám bontakozott ki. Jól példázza a bizonytalan hangulatot, hogy az amerikai piacon forgó, spanyol indexre vonatkozó ETF-ből a pénz harmadát vették ki pár hét leforgása alatt. A lehetséges kimenetelt megjósolni továbbra is nagyon bizonytalan, mindenesetre látható némi kompromisszumkészség mindkét fél oldaláról.

Növekszik a nyomás a katalán parlamenten, miután egyre több cég jelentette be, hogy a függetlenség kikiáltása esetén átviszik a székhelyüket Spanyolországba, emiatt Katalónia nagyobb gazdasági károkat szenvedhetne, ami szintén a konstruktívabb megegyezés mellett szóló érv lehet.

A spanyol indexben lévő vállalatok árbevételének közel 70 százaléka származik Spanyolországon kívülről, így a cégek eredményességét kevésbé érintheti a konfliktus. További pozitívum lehet, hogy a spanyol index jellemzően banktúlsúlyos, az erős növekedés és az EKB várható monetáris politikai irányváltása miatt pozitívak az európai bankszektor kilátásai.

Technikai oldalról nézve egyelőre egy csökkenő trendcsatornában halad lefelé az árfolyam, a 10 400 pontos szint áttörésével ugyanakkor megnyílhatna az út a lokális csúcsok felé. Fontos kockázat lehet, ha a felek egy kevésbé kompromisszumképes megoldás felé terelik a tárgyalásokat, amely megrendíthetné az üzleti és a fogyasztói bizalmat a spanyol gazdaságban.

IBEX spanyol piac
Kapcsolódó cikkek