Pénz- és tőkepiac

Történelmi csúcsokra értek a börzék

A globális tőzsdeindexek többsége emelkedett 2017-ben. A fő amerikai indexek decemberben napról napra döntötték meg a történelmi rekordokat. A varsói tőzsde teljesítménye is kiemelkedik.

Az Egyesült Államokban régóta nem látott kedvező makrogazdasági környezetben nem is igazán mehettek más irányba idén a fő tőzsdeindexek mint felfelé. Az ország gazdasági növekedése nagyobb mértékű, mint az ami a korábbiaknál értelemszerűen magasabb vállalati profitot eredményez, a cégek pedig alacsony kamatok mellett juthatnak forrásokhoz. Ezek után nem csoda, hogy a Dow Jones index 24, az S&P 18, a Nasdaq pedig 27 százalékkal emelkedett 2017-ben. Meglepetést csak az egész évben gyengülő dollár okozott, az év elején még paritáson forgó euró-dollár kurzus ugyanis az 1,2 dolláros szintig emelkedett. A gyengélkedő dollár kedvezően hatott az amerikai tőzsdére, hiszen az európai befektetők az egységnyi eurójukért az év végére már 20 százalékkal több dollárt kaptak, mint januárban.

Mindhárom fő amerikai index decemberben napról napra döntött történelmi rekordokat. Legjobban az információs-technológiai szektor cégei teljesítettek 37,5 százalékos felértékelődéssel. Érdemes volt befektetni az egészségügyi szektorba is, ahol 22,8 százalék volt a felértékelődés, és a nem alapvető fogyasztási cikkekbe, amelyeknek cégei 21 százalékkal drágultak. Az energetikai vállalatok viszont összességében 8,7 százalékkal leértékelődtek. Az amerikai tőzsdei cégek idei teljesítményére markáns hatással van a politika: a Trump fémjelezte gazdaságpolitika kifejezetten kedvező a vállalatok számára, az adóreformról szóló decemberi szavazás pedig tovább növelheti a tőzsdei cégek nagy részének jövőbeni nyereségét.

Európában a makrogazdasági helyzet szintén kedvező, az Európai Központi Bank (EKB) a napokban emelte az eurózóna GDP-növekedésére vonatkozó várakozásait. Az infláció viszont a 2 százalékos terv alatt tartózkodik (várhatóan 1,4 és 1,7 százalék közt alakul 2020-ig), emiatt az eurókamatok emelése is később indulhat el. Az EKB és az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed eltérő kamatpolitikája miatt az elemzők egyértelmű dollárerősödést várnak jövőre, igaz, pontosan ugyanezt jósolták egy éve is.

A német DAX novemberben ért történelmi csúcsra, azóta kisebb korrekció jegyében telnek a kereskedési napok Frankfurtban. A brit FTSE 100 7 százalékot emelkedett az idén, a DAX index követésével viszont egy év alatt ennek dupláját is meg lehetett megkeresni. A francia CAC 40 pedig 10 százalékkal múlta felül tavalyi teljesítményét.

A közép-európai régióban a BUX 20 százalékkal értékelődött fel, a varsói WIG 20 teljesítménye ennél dinamikusabb volt, az index 26,3 százalékkal emelkedett. A pesti tőzsdén a blue chipek közül csupán az OTP múlta felül az index teljesítményét, a bankpapír mintegy 25 százalékkal drágult az év során. A feltörekvő piacok közül kiemelkedett a török ahol az indexben szereplő vállalatok átlagban 41,7 százalékkal érnek többet, mint egy évvel korábban.

A világ legjobban teljesítő tőzsdéje egyébként a venezuelai lett. A 3866 százalékos emelkedésnek más piac a közelébe sem ért. Kérdés persze, hogy az ottani cégekbe mennyire érdemes befektetni, hiszen bármikor államosíthatják az összeset. A mongol piac 78,7 százalékos pluszban állt december közepén, az ukrán 61 százalékot nőtt. A pakisztáni, a katari és az ománi tőzsdén viszont nagy bukások voltak 2017-ben.

Dow Jones OTP WIG-20 BÉT tőzsde BUX
Kapcsolódó cikkek