Pénz- és tőkepiac

Válogatóssá vált az államadósság-kezelő

Sorra dobja vissza a forgalmazók ajánlatait az ÁKK az év végén, sőt már a lakossági állampapírból sem jut mindenkinek. A cél az lehet, hogy az év utolsó napján minél kisebb legyen az államadósság. 150 milliárdot már sikerült megfogni.

Nem kell a pénz az államnak az év végén. Ahogy közeledik december vége, úgy válik egyre válogatósabbá az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az aukcióin. A keddi diszkontkincstárjegy-aukción hiába nyújtottak be 21 ajánlatot az elsődleges forgalmazók csaknem 50 milliárd forint értékben a 30 milliárd forintnyi felajánlott három hónapos hitelpapírra, az ÁKK ezek közül egyet sem fogadott el. A szokásos csütörtöki államkötvény-aukció is elmarad a héten, ezek helyett visszavásárlási aukciókat hirdetett meg az ÁKK.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. székháza és ügyfélszolgálata Budapesten.
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A szigor december elején kezdődött, azóta több olyan aukció is volt, amelyen a túljegyzés ellenére a meghirdetettnél kevesebb ajánlatot fogadott el a központ. Decem­ber 5-én a három hónapos dkj-aukción 40 milliárd forint helyett csak 33 milliárdnyi értékpapírt adtak el, egy héttel később a szintén 40 milliárdnyi meghirdetett dkj-ból pedig csak 30 milliárdot adtak oda a forgalmazóknak. A hathetes dkj-nál még szigorúbb volt az ÁKK, decem­ber 11-én 30 milliárd forintnyit hirdetett meg belőle, ezt háromszorosan jegyezték túl a forgalmazók, de hoppon maradtak: egyetlen értékpapírt sem kaptak végül.

Nemcsak az intézményi, de a lakossági papírokra tett ajánlatok között is válogat az ÁKK. Az Egyéves Magyar Állampapírra (1MÁP) befutó ajánlatokat egész évben az utolsó darabig elfogadta, a múlt héten azonban már ezek közül is visszautasított többet. A befektetők 82 milliárd forintnyit is megvásároltak volna a 2 százalékos kamatot fizető hitelpapírból, de az államadósság-kezelő csak 62 milliárdot adott nekik. Legutóbb tavaly év végén volt hasonló esetre példa. A kisbefektetők egyébként is visszafogottabban vásárolnak már állampapírokat, mint az év elején. Novemberben mindössze 2,5 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapírok állománya, nagyobb kereslet csak a Prémium Magyar Állampapírra és a Kétéves Magyar Állampapírra volt.

„Az év végi államadósságszintet szeretné az ÁKK minél alacsonyabbra beállítani – mondta Bakos Ádám, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényüzletág-vezetője. – Az idén lassan érkeztek meg az uniós támogatások, ezért magas volt a pénzforgalmi hiány, így az állam a negyedik negyedév elején kénytelen volt viszonylag sok állampapírt kibocsátani. Most, az év végén viszont megérkezhettek a várt emiatt vált visszafogottá a központ.”

Az államadósság időzített csökkentésében jól áll az ÁKK. A tervezetthez képest el nem fogadott ajánlatok összege decemberben már megközelíti a 100 milliárd forintot, és bár a jövő hétre is hirdetett meg aukciót a központ, könnyen lehet, hogy akkor is dkj nélkül maradnak a befektetők. Ráadásul a tegnapi visszavásárlási aukciókon több mint 53 milliárd forintnyi 2018 végén és 2019-ben lejáró kötvényt vásárolt vissza a központ, ami tovább mérsékli az év végi adósságadatot.

államadósság ÁKK Államadósság Kezelő Központ diszkontkincstárjegy
Kapcsolódó cikkek