Pénz- és tőkepiac

Könnyű célponttá vált a Karmáját végleg elveszítő GoPro

Összeomlott a professzionális kalandkamera-gyártó GoPro árfolyama, miután a cég bejelentette, hogy felhagy a drónpiacon végzett tevékenységével, ami a kudarc beismerése mellett egyben 250 dolgozójának elküldését is jelenti. A részvényárfolyam hétfőn 13 százalékot bucskázott lefelé, korrigálva egy napközbeni 32 százalékos mélyrepülést. Egy év alatt értéke ötödét veszítette el a GoPro, és immár könnyű felvásárlási célpont bármelyik, termékeiben fantáziát látó riválisa számára. A zuhanáson egyébként a Nick Woodman által gyakorolt önkritika vajmi keveset tompított: az alapító-vezérigazgató bejelentette, hogy évi egydolláros fizetésért végzi ezentúl a munkáját, amiért tavalyelőtt még 800 ezer dollárt kapott, a hárommillió dolláros teljesítményfüggő bónusz mellett.

Forrás: AFP

Az ardenalinfüggő, extrém sportokat kedvelő érdeklődők számára viselhető sportkamerákat gyártó GoPro termékei iránti kereslet a legforgalmasabb karácsonyi szezonban sem futott fel, annak ellenére, hogy a végén már komoly árengedményekkel próbáltak vevőket toborozni – írja a Forbes. Woodman elismerte, hogy Hero5 Black csúcskameráikért a vásárlók már nem voltak hajlandók megfizetni az egy évvel korábbi bevezetési árat, noha erős marketingkampánnyal noszogatták őket erre. A Hero5 Black árát ezért levitték, ami segített valamit a helyzeten, majd hétfőtől már a Hero6 Black árcéduláját is átírták, 499-ről 399 dollárra.

A kereslet csökkenése nagyban felelős azért, hogy a cég által a negyedik negyedévre tervezett és az elemzők által is reálisnak tartott 460-480 millió dollár közötti bevételi tervből legfeljebb 340 millió teljesül. Nyereségben ezúttal sem reménykedhetnek a befektetők, legkorábban a második negyedévben fordulhat a kocka. Az mindenesetre bebizonyosodott, hogy hiába kiválóak a GoPro termékei, az értük kért összeg nem találkozik a felhasználók elképzeléseivel. Mostantól a cégvezetés számára kiemelt fontosságú, hogy megtalálja a költségcsökkentés további útjait, s profitábilissá tegye a vállalatot.

Ennek esik áldozatául a cég hatalmas érdeklődés közepette – többszöri csúszás után – 2016 szeptemberében bemutatott Karma nevű kamerás dróncsaládja, amelynek szakmai reputációját a visszahívások csorbították, piaci életképességét pedig a konkurensek alacsonyabb árai gyengítették. A GoPro közleményében utal arra is, hogy a drónokban ellenséget látó szabályozókörnyezet sem segítette a Karma piaci sikerét. Amint kiárusítják a készletet, kiszállnak a piacról – erősítették meg, arról nem ejtve szót, hogy a technológiát esetleg eladják-e. Végezetül a GoPro jelezte, hogy a fejlesztések nem állnak le, a cég néhány új kamerával az idén is jelentkezni fog.

gopro árfolyam
Kapcsolódó cikkek