Pénz- és tőkepiac

Netbankolás terén jócskán elmaradunk az EU élmezőnyétől

Folyamatosan növekszik az internetes bankolás népszerűsége Európa-szerte, tavaly már a teljes európai felnőtt lakosság 51 százaléka élt ezzel a lehetőséggel az Eurostat kimutatásai szerint. Magyarország a maga 40 százalék alatti mutatójával a tagállamok hátsó harmadában szerepel.

2017-re az európai felnőtt lakosság (16–74 éves korosztály) 51 százaléka intézte banki ügyeit online. 2007-ben még csak a lakosság negyedéről volt ugyanez elmondható, azaz az elmúlt tíz évben megduplázódott az online bankolók aránya – derül ki az Eurostat ma közzétett statisztikáiból.

A netbankolás elsősorban a fiatalok körében népszerű, a 25–34 évesek 68 százaléka jár el így. Az Eurostat szakemberei korrelációt vélnek felfedezni az iskolázottsággal is, hiszen a magasabb végzettséggel rendelkezők 77 százaléka intézi banki ügyeit online, míg az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők esetén ez a szám 24 százalék.

A netbankot használók aránya az tagállamaiban
Forrás: Eurostat

Az Európai Unión belül Dániában a legmagasabb a netbankot használók aránya (90 százalék), dobogós mögöttük Hollandia (89 százalék) és Finnország (87 százalék). A legalacsonyabb mutatókkal Románia (5 százalék) és Bulgária (7 százalék) rendelkezik.

Hazánkban átlag alatti, 38 százalék az interneten bankolók aránya, amivel mindössze hét tagállamot előz meg Magyarország.

2013-ban még mindössze a magyar lakosság 27 százaléka bankolt így. Az uniós átlag ezalatt 42 százalékról nőtt 51 százalékra.

https://www.vg.hu/vilaggazdasag/nem-hinne-mennyire-porognek-banki-appok-569419/

 

bankolás internetbankolás internetbank Eurostat statisztika
Kapcsolódó cikkek