Pénz- és tőkepiac

Amerikában rekord szinten veszik az Eurót

Megjelent az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet legújabb heti COT-riportja, amely összefoglalja a hedge fundok és vagyonkezelők árupiaci és devizapiaci pozícióit az amerikai határidős piacokon január 24. és 30. között. A Saxo bank által szemlézett jelentés legérdekesebb hírei az euró iránti rekord kereslet és a dollár shortolása, de érdekes a japán jen vesszőfutása és az olajár-emelkedés megtorpanása is.

A legfrissebb COT-riport szerint a január 24. – január 30. közötti héten a dollár-eladások tovább nőttek, míg az alapok rekord szinten vásárolták az eurót, miközben az euró-dollár árfolyam az 1.2500-es szinttel próbálkozott. A jen nettó short állománya öthetes mélypontra süllyedt, de még így is a japán jen maradt a leginkább shortolt deviza.

Az olajszármazékok long pozíciói nőttek, míg a nyersolaj long pozícióinak állománya hat hét óta először csökkent. A múlt év júniusa óta tartó olaj-rali először mutatja a megtorpanás jeleit, azután, hogy mind a WTI, mind a Brent visszanyerte a 2014 és 2016 közötti esésének 50 százalékát.

Az arany vásárlása hét hete tart, igaz, a legutóbbi COT-riport szerint már mérsékeltebb ütemben. Az arany újra ellenállást talált az 1350 dollár/uncia szint fölött, a reálhozamok megugrását csak részben ellensúlyozta a részvénypiac gyengélkedése.

Folytatódik a cukor eladása, főleg a növekvő kínálat miatt. Annak ellenére, hogy már rekord szinteken van a cukor nettó short pozíciója a COT-riport által megfigyelt alapok körében, a cukor továbbra is a 13 dollár/font támasz-szint felett van, és ha a negatív fundamentumok ellenére a cukor áttörné a 13,75 dollár/font szintet, az kiváltana bizonyos fokú short-zárást.

A COT-riportról

Az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) minden pénteken közzéteszi a Commitment of Traders Reportot, azaz a COT-riportot, amely az adott hét keddjével záródó egyhetes időszak adatait dolgozza fel. A riport tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. Az említett befektetői csoportok piaci lépései azért érdemelnek különleges figyelmet, mert a pozícióik jellemzően spekulatívak, amelyeket nem más ügyletek fedezéseként hoztak létre, továbbá rendszerint szűk stopokat használnak – mindezek eredményeképpen a piac úgy tartja, hogy ezek a befektetői csoportok reagálnak leggyorsabban és legérzékenyebben a fundamentális és technikai alapú ármozgásokra.

 

tőzsdefelügyelet határidős tőzsde COT-riport devizapiac árupiac amerikai határidős tőzsde
Kapcsolódó cikkek