Pénz- és tőkepiac

Készülődnek a recesszióra a tőzsdeguruk

A legnagyobb spekulatív alapok körében megjelentek a negatív várakozások: a legtöbb befektetői pénzt kezelő Bridgewater recessziótól tart, és az aranyat favorizálja, emellett a német nagyvállalatok esésére fogad.

Szerdán járt le egy fontos jelentéskötelezettséggel járó határidő az amerikai részvénypiacon. Eddig kellett a 100 millió dollárnál nagyobb portfóliót kezelő hedge fundoknak az amerikai tőzsdefelügyeletnek (SEC) jelenteniük, hogy 2017 utolsó negyedévében miként alakították át a portfóliókat. Bár másfél hónap jelentős csúszás, ugyanakkor több befektetési stratégia is épül ezeknek a speciális, nem mindenki által elérhető alapkezelői döntéseknek a lekövetésére. A legnagyobb érdeklődés hagyományosan olyan nagybefektetők döntéseit övezi, mint Warren Buffett, Soros György, David Einhorn, Carl Icahn vagy Ray Dalio.

A nehéz időkön átsegítő arany felértékelődés előtt áll
Forrás: Shutterstock

A világ legnagyobb fedezeti alapjaként számontartott, 160 milliárd dollárt mozgató Bridgewater Associatest kezelő Ray Dalio egyik figyelemre méltó döntése, hogy növelte a portfóliójában az arany árfolyamát követő két ETF, az SPDR Gold Shares és az iShares Gold Trust súlyát. Ezt azzal indokolta, hogy a következő 18-24 hónapra vetítve nőtt az amerikai valószínűsége. Mint arra a Bloomberg emlékeztetett, Dalio már tavaly au­gusztusban jelezte a befektetőknek, hogy érdemes az arany súlyát a portfóliókban ötről tíz százalékra növelni. A Bridgewaterben a nyersanyagok súlya a döntés hatására a negyedik negyedévben 6,16 százalékra nőtt. Bár súlya csökkent, de még mindig a pénzügyi szektor szerepel a legnagyobb, 86,1 százalékos aránnyal.

Dalio a német részvénypiac általános visszaesésére számít, erre utal, hogy olyan nagyvállalatok shortolásába fogott, mint a Deutsche Bank, az Allianz, az Adidas, a Bayer, a D-Telekom és a BASF. A Deutsche Bankban, az Allianzban és a BASF-ben a short kitettség már a teljes részvénymennyiség 0,8 százalékát érinti. A Reuters írásából az is kiderül, hogy a Bridgewater de-cember végéig az európai vállalatok esésére 14 milliárd dolláros short állományt épített fel. A Bridgewater-portfólió értéke eközben csupán 3 százalékkal nőtt 2017-ben.

A magyarországi részvénypiacon a Richter egyik pénzügyi befektetőjeként ismert Blackrock portfóliójában a legnagyobb súllyal – 21,2 százalékkal – az információtechnológiai cégek szerepelnek, a pénzügyi vállalatok pedig 17 százalékot képviselnek. A Blackrock által elért éves hozam 19,62 százalék volt, ami minimálisan elmarad az S&P index 2017-es teljesítményétől. A Blackrocknak több Amazon-, Apple-, Caterpillar- és Bank of America-papírja volt a negyedév végén, mint a megelőző időszakban.

A szintén az első tíz hedge fund közé sorolt Citadel 28,4 százalékos eredményt ért el, ami már nagyobb arányú az S&P 500 index tavalyi emelkedésénél. A Citadel Advisors hedge fundban a pénzügyi és a tech cégek képviselik a legnagyobb súlyt 18, illetve 19 százalékos aránnyal. Növelték a portfólióban a Bank of America, a Facebook és az Alibaba részarányát, egyúttal csökkentették a Verizon és a Goldman Sachs részvényeinek kitettségét.

arany Bridgewater BlackRock befektetési alapok tőzsde Dalio recesszió
Kapcsolódó cikkek