Pénz- és tőkepiac

Kiberbiztonságba fektet az OTP Csoport egyik vállalata

Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Zrt., valamint a Fiedler Capital Zrt. összesen ötszázezer eurót fektetnek be az online csalások megelőzésével foglalkozó, SEON Technologies Kft. nevű cégbe. A bevont tőke segítségével a magyar startup újabb piacok és iparágak felé nyithat – derül ki az OTP Bank közleményéből.

Az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Zrt. által 2017-ben létrehozott OTP Digitális Kockázati Tőkealap első befektetésének célpontja a kiberbiztonsággal foglalkozó SEON Technologies Kft. lett – derül ki az OTP Bank közleményéből.

A PortfoLion és a SEON együttműködésével vállalatok ezrei teremthetnek biztonságos környezetet ügyfeleik számára mindössze néhány kattintással. A SEON egy éves fennállása során több nagy nemzetközi ügyfelet is szerzett és folyamatosan bővítette csapatát, ennek is köszönhető, hogy a PortfoLion és a Fiedler Capital érdeklődését felkeltette.

Forrás: AFP

Becslések szerint az online bűnözéssel kapcsolatos károk éves szinten a 6 000 milliárd dollárt is elérhetik 2021-re. A szakértők jóslata szerint a vállalatok 2017 és 2021 között több mint 1 milliárd dollárt költenek majd kiberbiztonsági szolgáltatásokra, hogy ellensúlyozzák ezt a növekvő fenyegetést. Nem kérdéses tehát, hogy az online csalások megelőzése egyaránt központi téma lesz a kis- és nagyméretű vállalatok működtetése során is.

A trendeket korán felismerve alapította a SEON-t két fiatal vállalkozó, Kádár Tamás és Jendruszák Bence.

A startup által kifejlesztett rendszer az úgynevezett gépi tanulást (Machine Learning) alkalmazva szűri ki a lehetséges csalásokat a különböző online tranzakciók során. Ezzel a megoldással képes fokozni a bankok, légitársaságok, webshopok, fogadóirodák, illetve minden olyan vállalat biztonságos működését, ahol online tranzakcióra kerül sor.

Kiberbiztonság
Forrás: AFP/Philippe HUGUEN

A SEON által nyújtott megoldás egyedülálló a piacon, hiszen a versenytársaival ellentétben a rendszer nem egy „fekete doboz” jellegű megoldást nyújt, hanem teljesen átlátható képet ad arról, hogy a vizsgált felhasználók miért kapták az adott kockázati besorolást. A rendelkezésére bocsátott új tőke segítségével még nagyobb piacra koncentrálhat a vállalkozás, előnyt szerezhet amerikai központú konkurenseivel szemben.

A PortfoLion által kezelt OTP Digitális Kockázati Tőkealap 2017-ben jött létre, célja, hogy olyan jelentős növekedési potenciállal bíró digitális technológiai projektekben szerezzen kisebbségi üzletrészt, amelyek néhány év alatt az európai pénzügyi szektor digitális transzformációjának jelentős szereplőivé válhatnak. A befektetési területek közé tartoznak az e-commerce, blockchain, big data, IT-infrastruktúra, pénzügyi szoftver, mesterséges intelligencia és machine learning megoldások.

 

startup a Fiedler Capital Zrt. PortfoLion Regionális Magántőke Alap machine learning SEON Technologies Kft. OTP Csoport gépi tanulás OTP Digitális Kockázati Tőkealap
Kapcsolódó cikkek