Pénz- és tőkepiac

Nem indítanak új Esmya-kezeléseket

Összeomlott a Richter árfolyama a hírre, hogy az Európai Gyógyszerfelügyelet javaslatára egy ideig nem kezelnek új pácienseket Esmyával.

Valósággal sokkolta a befektetőket a Richter Gedeon váratlan bejelentése, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázatot Elemző Bizottsága (PRAC) átmeneti intézkedések végrehajtását kezdeményezte az Esmya (ulipristal acetate) által esetlegesen okozott, gyógyszerindukált májkárosodással járó ügyekben. Szeretnék a vizsgálat lezárultáig a betegkockázatot minimalizálni, ezért a terápián részt vevőknek rendszeres májvizsgálatokat ajánlanak, új kezelés megindítását pedig nem is javasolják az orvosoknak, de a folyamatban lévők befejezhetők. Előreláthatólag május végéig tart a felülvizsgálat. A Richter úgy nyilatkozott, együttműködnek a PRAC-kal, mert fontos a betegek biztonsága. Meggyőződésük, hogy a termék biztonságos. A klinikai vizsgálatokban 7100 páciens kapott Esmyát, és csaknem két­ezren részesültek megismételt kezelésben. A cég közleménye szerint a termékfejlesztés során semmilyen májkárosodásra utaló jelet nem tapasztaltak.

Forrás: MTI | Fotó: Czeglédi Zsolt

A hír hatására a gyógyszergyártó részvényei pénteken 6,6 százalékot estek és 5985 forinton zártak csaknem tízmilliárd forintos forgalom mellett. A méhmióma kezelésére a Richter (és egy svájci, illetve egy francia cég) által kifejlesztett Esmya kulcsszerepet játszik a vállalat befektetői megítélésében és az eredménykimutatásában: a tár­saság várakozásai szerint a gyógy­szer 85 millió euró árbevételt hozhatott 2017-ben. Egészen december elejéig úgy tűnt, semmi akadálya a tervek teljesülésének. Akkor indult az EMA vizsgálata annak kiderítésére, volt-e összefüggés négy páciens májkárosodása és az Esmya-kezelések között. A mióma elleni gyógyszerrel decemberig 670 ezer nőt kezeltek, azóta további 30 ezret.

A társaság árfolyamában az Esmya-vizsgálat ténye kockázatként azóta is jelen van, de a cég több jó hírt is kapott a múlt héten: az Allergan remek amerikai eladásokról számolt be, ennek alapján a Richter a vártnál több royaltyt zsebelhet be: az utolsó negyedév után 16,1 millió dollárt.

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője a Világgazdaságnak elmondta: érthető a bejelentés utáni heves árfolyam-reakció a Richter piacán, az átmeneti intézkedés miatt várható bevételkiesés mértékéről azonban még korai beszélni. „Megnőtt viszont az esélye annak, hogy lehetnek problémák a készítménnyel” – mondta a szakértő. A Richter és az Esmya amerikai bevezetésében érdekelt kereskedelmi partner, az Allergan is határozottan pozitív várakozásokkal tekintett az EMA decemberben indult vizsgálata elé, most viszont arra lehet számítani, hogy a gyógyszercég(ek) kommunikációs üzenetei ellenére a részvénypiac megítélése vegyes lesz az ügyben, ennek jelét mindenki láthatta pénteken.

Cinkotai úgy látja, a 6,6 százalékos esés a tőzsdei kereskedésben egyértelműen arra utal, hogy sokan kerülni fogják a papírt legalább a vizsgálat lezárultáig vagy új, megnyugtató hír megjelenéséig. Véleménye szerint a hír legfontosabb része, hogy a PRAC azt javasolja az orvosoknak, Esmyával új kezeléseket már ne indítsanak el. A szakértő úgy látja, az ügy hosszabb távon is árthat a Richternek. A legrosszabb forgatókönyv szerint a piacok akár megkérdőjelezhetik a társaság stratégiai döntésének (nyitás az organikus gyártás felé) helyességét is.

https://www.vg.hu/penzugy/visszaesett-richter-profitja-786741/

Az államnak is fáj

A hatezer forint alá eső ár nem csak a részvényeseknek fáj. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által eladott, egy év múlva lejáró kötvények tulajdonosai ugyanis rendelkeznek egy opcióval, mely szerint kifutó hitelpapírjaikért cserébe a nekik járó pénz helyett Richter-részvényeket kaphatnak 19,21 eurós átváltási áron (aktuális euró/forint árfolyamon ez 5993 forint), de a Richter mostani árfolyama mellett ez a csere már nem kifizetődő.

 

Cinkotai Norbert Richter
Kapcsolódó cikkek