Pénz- és tőkepiac

Népszerű volt tavaly a tartós befektetés

Tavaly 14 ezerrel nőtt a TBSZ-ek száma, jelenleg a háztartások értékpapírjainak több mint a negyede már tartós befektetésben van. A TBSZ-eken csaknem 7 millió, a NYESZ-eken nagyjából 4,3 millió forint az átlagos egyenleg.

Több mint 21 százalékkal nőtt tavaly a tartós befektetési számlákon (TBSZ) elhelyezett értékpapírok volumene – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A háztartások december utolsó napján 2478,4 milliárd forintot tartottak a kamatadó-mentességgel kecsegtető értékpapírszámlákon, ez a háztartások értékpapírvagyonának már több mint a negyede. Az év végén 359 ezer TBSZ volt a különféle pénzügyi szolgáltatóknál, valamivel kevesebb, mint november végén, a csökkenés oka a 2012-ben nyitott TBSZ-ek megszűnése lehetett. Azoknak az ügyfeleknek a számlái, akik nem nyilatkoztak arról, hogy továbbviszik a tartós befektetésüket, automatikusan megszűntek az év utolsó napján.

A háztartások 2478,4 milliárd forintot tartottak a kamatadó-mentességet biztosító értékpapírszámlákon
Fotó: Darnay Katalin

A TBSZ egyébként népszerű volt tavaly, a számlák száma összesen 14 ezerrel gyarapodott az év folyamán. Nemcsak az új befizetések növelhették azonban az egyenlegeket, hanem a hozamok is. A részvények és a befektetési alapok ugyanis többnyire jól teljesítettek tavaly, emellett a lakossági állampapírokon is keletkezett némi hozam.

A legtöbb TBSZ a bankoknál és a takarékoknál van, az év végén csaknem 250 ezer ilyen számlát kezeltek. A brókercégek több mint 105 ezer, a hitelintézeti fióktelepek pedig 5425 szerződéssel rendelkeztek. A hitelintézeteknél kezelt számlákon összesen 1654 milliárd forint volt, vagyis egy átlagos ügyfél 6,66 milliárd forintnyi értékpapírt tartott tartós befektetésben. A brókercégeknél lévő állomány az év végén már a 800 milliárd forintot is meghaladta, vagyis átlagosan 7,64 milliárd forintos az egyenleg. A befektetési vállalkozásoknál jellemzően magasabb szokott lenni az átlagos egyenleg, aminek az az oka, hogy náluk nagyobb a prémium- és privátbanki ügyfelek aránya. A fióktelepeknél vannak a legkisebb TBSZ-egyenlegek, egy-egy ügyfélszámlán átlagosan mindössze 4 millió forintot tartanak.

A nyugdíj-előtakarékossági szám­lák (NYESZ) száma évről évre zsugorodik. 2017 utolsó hónapjában mégis nyitottak néhány új számlát, így az év végén csaknem 121,4 ezer NYESZ volt a különböző pénzügyi szolgáltatóknál, 2016 végén azonban az ilyen számlák száma meghaladta a 127 ezret. A NYESZ egyébként még a TBSZ-nél is kedvezményesebb, hiszen nem csupán a kamatadót lehet megúszni egy ilyen megtakarítással, de adó-visszatérítés is járhat az adott évi befizetésekre. Ennek mértéke 20 százalék, ám legfeljebb 100 ezer, illetve a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál 130 ezer forint. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy decemberben kissé nőtt a negyedik nyugdíjpillérnek is nevezett számlák mennyisége, a rajtuk lévő megtakarítások összege pedig bő tízmilliárd forinttal megugrott.

Valószínűleg a tőzsdék jó teljesítményének köszönhető, hogy bár a számlák száma folyamatosan csökken, a NYESZ-en lévő megtakarítások volumene kismértékben nőtt tavaly, és az év végén megközelítette az 519 milliárd forintot. A legtöbb NYESZ – 94 ezer – a hitelintézeteknél van, ezeken átlagosan 4,4 millió forintot tartanak az ügyfelek. A brókercégeknél vezetett nem egészen 25 ezer számla átlagos egyenlege 4 millió, a fióktelepeknél lévő néhány száz NYESZ-en pedig 3 millió forint körüli összeget tartanak az ügyfelek.

nyesz befektetés TBSZ
Kapcsolódó cikkek