Világgazdaság

Egyre népszerűbbek a TBSZ-ek

Tavaly év végén a TBSZ-ek körülbelül harmadát hosszabbították meg, jellemzően a nagyobb egyenlegek esetében tettek így.

Nagyjából minden harmadik lejáró tartós befektetési számlát (TBSZ) meghosszabbítottak tavaly év végén – közölték lapunkkal a pénzügyi intézmények. December végén a 2012-ben nyitott TBSZ-ek jártak le. Az az esztendő egyébként viszonylag gyenge lehetett a tartós befektetések szempontjából, amiben több tényező is szerepet játszhatott. Az egyik legfontosabb az volt, hogy január végén járt le a devizahitelek kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztésének lehetősége, ami sok háztartás megtakarításait megcsapolta vagy teljesen felemésztette.

A K&H például tavaly november végén 46 ezer TBSZ-t kezelt 210 milliárd forintnyi állománnyal, ebből csupán 3600 volt a 2012-ben nyitott, s ezeken 13,6 milliárd forintnyi megtakarítás volt. A Budapest Banknál 12 ezer számla van 85 milliárd forintnyi állománnyal, ebből mindössze 700 darab volt a 2012-es, amelyeken csupán 4 milliárd forint volt. A kereskedelmi bankokhoz képest sokkal inkább privátbanki, mint lakossági ügyfélkörrel rendelkező Concorde Értékpapírnál viszonylag magas volt a most lejáró TBSZ-ek aránya: meghaladta a 15 százalékot.

A nagy év végi hosszabbítási láz az idén elmaradt, az ügyfelek körülbelül 30-35 százaléka élt a lehetőséggel, hogy a gyűjtőévet megspórolva vigye tovább kamatadómentesen a megtakarítást. Az egyetlen kivétel a Budapest Bank volt, ahol minden második számlát továbbvittek. Jellemzően a nagyobb egyenlegeket hosszabbították meg, a CIB-nél például csupán a számlák 31 százalékát vitték tovább, de ezeken volt a 47 százaléka.

A viszonylag alacsony arány azért meglepő, mert a feltételek az elmúlt két évhez képest kedvezőbbé váltak, a jogszabály akkor is megengedte már a folytatást, ha az ügyfél felvette a megtakarítás egy részét. Emlékezetes, hogy 2015 és 2016 végén csak a teljes TBSZ-állomány továbbvitele esetén lehetett újabb gyűjtőév nélkül folytatni a konstrukciót.

Aki TBSZ-re tette be a pénzét, az, úgy tűnik, valóban hosszú távon gondolkozik. A részleges pénzkivétel lehetősége ugyanis nagyon kevés embert mozgatott meg. A K&H-nál például mindössze 68 ügyfél csapolta meg a továbbvitt számlát, összesen 800 millió forinttal. A CIB-nél a kliensek 6 százaléka vett ki pénzt a TBSZ-éről, a Budapest Banknál 5 százalék alatt volt az arányuk. A Concorde kivételnek számít, ott a számlák csaknem 16 százalékáról történt részkivétel.

A CIB-nél úgy vélik, a lejárt és meg nem hosszabbított TBSZ-ek tulajdonosainak többsége is rendelkezni fog hamarosan a megtakarításáról, az elmúlt két évben legalábbis ez volt a tapasztalat. Aki lemaradt az év végén a 2017-es nyitású TBSZ-ről, várhatóan 2018-asra teszi majd be a pénzét. A TBSZ egyébként egyre népszerűbb, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly október végén a számlák száma már megközelítette a 360 ezret, ezeken több mint 2400 milliárd forintnyi vagyon volt. Ez azt jelenti, hogy a háztartások értékpapírvagyonának több mint negyede van tartós megtakarításban. A bankoknál és a takarékoknál 250 ezer, a brókercégeknél több mint 100 ezer számla van. Egy átlagos TBSZ-en 6,7 millió forint van, a bankoknál valamivel alacsonyabb, a brókercégeknél magasabb az egyenleg. Igaz, utóbbiaknál általában magasabb a prémium- vagy privátbanki ügyfélkör aránya is.

TBSZ-számla TBSZ
Ezek is érdekelhetik