Pénz- és tőkepiac

Befektetőket keres az Est Media

Nagyot ugrott a csődegyezség jogerős jóváhagyásának hírére a karanténba zárt Est Media árfolyama. A menedzsment ezután már megkezdheti a korábban beharangozott befektetőkeresést.

Az Est Media a szerdai tőzsdei kereskedés alatt tette közzé, hogy iratbetekintés útján értesült arról, miszerint a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mint hitelező fellebbezését, és megállapította, hogy a társaság tavaly szeptember 19-én megkötött csődegyezsége mindenben megfelel a jogszabályoknak. Ezt figyelembe véve a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék végzését, amely a csődegyezséget jóváhagyta és a csődeljárást befejezetté nyilvánította. A Fővárosi Ítélőtábla határozata ellen további fellebbezésnek helye nincs, a döntés végleges. A csődeljárás azonban csak akkor fejeződik be, amikor a végzésnek megfelelő döntést közzéteszik a Cégközlönyben, és törlik a társaság cégnevéből a „cs. a.” toldatot. A társaság a végzés hivatalos kézhezvételéről és a csődegyezség végrehajtásáról külön-külön is tájékoztatni fogja a közvéleményt.

Egykor a programújság is az Est Mediához tartozott
Fotó: Kallus György

A csődegyezség alapján a moratórium alá nem eső tartozások fedezetére kibocsátanak 11,22 millió forintnyi részvényt, valamint a hitelezői igények 2,55 százalékának lefedésére 30,62 milliónyit. Ezzel a társaság kötelezettségállománya megszűnik, ideértve a 2014-es 3,2 milliárd tőkeösszegű kötvénykibocsátásból eredő kötelezettséget is. Így a tavaly június 30-i állapot szerinti mínusz 4,42 milliárd forint mértékű saját tőkéje pozitív tartományba, az előzetes számítások szerint 60 millió forint körüli értékre emelkedik, és eléri a felemelt (az előzetes számítások szerint mintegy 81,3 millió forint) jegyzett tőke kétharmadát, azaz a saját tőke és a jegyzett tőke törvény által előírt aránya is helyreáll.

A jogerős döntést követően a menedzsment befektetőt keres, olyant, aki feltőkésíti az Est Mediát. Szerintük az „üres társaság”, a tőzsdeképes infrastruktúrával, a háromezer kisbefektetővel, a 94,7 százalékos közkézhányaddal és 2–3 milliárd forint között mozgó kapitalizációjával jelentékeny értéket képvisel, mivel tőzsdei bevezetéssel és részvénykibocsátással csak hosszú évek alatt és/vagy tetemes költségekkel lehet idáig eljutni.

A tőkeemelések kora következhet tehát a társaságnál. Az elmúlt egy hónapban 40 és 48 forint között sávozott a ám múlt szerdán a jogerős döntés hírére pár óra alatt 45 forintról 76 forintra ugrott az árfolyama az elkülönített részvények karanténjában, ahol csak az állampapírpiacon megszokott aukciós modellben lehet kereskedni.

Csütörtökön azt is közölték, hogy a társaság április 16-ra hívta össze az évi rendes közgyűlését, a tulajdonosi megfeleltetés napja április 9. Ha a közgyűlés határozatképtelen lenne, a megismételt közgyűlés időpontja április 26.

https://www.vg.hu/vallalatok/befejezodik-az-est-media-csodeljarasa-829727/

NAV Est Media árfolyam befektetők
Kapcsolódó cikkek