Pénz- és tőkepiac

Jó évet zárt a Takarék Csoport

Összesen 410 milliárd forintnyi új hitelt folyósított tavaly a Takarék Csoport, csaknem 90 milliárd forinttal többet, mint 2016-ban. A mérlegfőösszege alapján negyedik legnagyobb hazai bankcsoport jelentős bővülést ért el mind a lakossági, mind a vállalkozói hitelkihelyezésekben.

Jelentős mértékben járult hozzá a hazai háztartások finanszírozásában tavaly bekövetkezett fordulathoz a Takarék Csoport. A bankcsoport 2017-ben folyamatosan a piaci részesedése felett vett részt a lakosság jelzálog-finanszírozásában:

tavaly közel 70 milliárd forintot folyósított, amely 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tavaly minden ötödik, által támogatott új lakást vagy családi házat a Takarék Csoport közvetítésével vásárolta meg az új tulajdonos
Forrás: AFP

A lakossági jelzáloghitelezési aktivitás növekedésében komoly szerepet játszott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), emellé ugyanis az igénylők többsége lakáscélú hitelt is felvett. Tavaly minden ötödik, CSOK által támogatott új lakást vagy családi házat a Takarék Csoport közvetítésével vásárolta meg az új tulajdonos. Az elmúlt két évben már több mint 12 ezer CSOK-kérelemre szerződött a bankcsoport, együttesen mintegy 37 milliárd forint értékben, átlagosan 3 millió forint összegben. Az igénylések növekedését a Kormány által tavaly ősszel módosított kedvezőbb CSOK-feltételek mellett a lakáspiac dinamikus felfutása is segítette. Ez utóbbihoz a Takarék Csoport azzal is hozzájárult, hogy projektfinanszírozási üzletágán keresztül tavaly több mint 1300 lakás megépítését tette lehetővé.

A fogyasztási hitelek terén ugyancsak számottevően előrelépett a Takarék Csoport:

2017-ben közel 17 milliárd forintra növelte új kihelyezéseit, ami 15 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

A vállalati szegmensben is jelentős bővülést mutatnak az adatok: a Takarék Csoport az elmúlt évben összesen 275 milliárd forint értékben folyósított új hiteleket – ez a 11 százalékos növekedés meghaladta a hazai bankszektor piaci átlagát. A Takarék Csoport által üzemeltetett 420 MFB Pont 2017 végéig már 291 milliárd forintnyi igényt fogadott be és 56 milliárd forint új hitelt folyósított, ebből tavaly közel 50 milliárdot.

ertedmény Takarék-csoport vállalatok
Kapcsolódó cikkek