Pénz- és tőkepiac

A kontinens legjobbjai között a magyar lízingpiac

Tartós növekedésről tanúskodnak az európai lízingpiaci adatok: tavaly az európai lízingtársaságok 333,8 millió euró értékben kötöttek új szerződéseket, ami éves összevetésben 9,6 százalékos növekedés – közölte a Magyar Lízingszövetség az európai lízingcégeket összefogó Leaseurope előzetes adatai alapján.

Az európai piacon erős, 9,3 százalékos növekedés volt a jármű-finanszírozásban, így sorozatban nyolcadik éve bővült ez a szegmens. A gépeknél és berendezéseknél ezt meghaladó, 12,9 százalékos növekedés következett be. Az ingatlanlízing-piac viszont gyengén szerepelt, ezen a részpiacon 3,8 százalékos visszaesés történt.

Fotó: Vémi Zoltán

A Leaseurope vezető elemzője, Jurgita Bucyte az eredményeket értékelve közölte, hogy az egyes országokban a berendezések lízingje vált a piaci fellendülés egyik fő mozgatórugójává az új szerződéseknél, amiből arra lehet következtetni, hogy a növekedés az elmúlt évekhez képest több eszközkategória között oszlik el.

Miután az eszközök lízingjének növekedési üteme európai átlagban meghaladta a beruházásokét, ez egyben azt is mutatja, hogy a lízing népszerűsége nő. A Leaseurope előrejelzését ismertetve hozzátette, hogy az európai gazdaság stabilizálódott a válság után, és növekedés várható. Ez pedig kedvező kilátás az európai lízingszektor számára.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Magyar Lízingszövetség lizingpiac
Kapcsolódó cikkek