Pénz- és tőkepiac

Az EKB komoly lépésre szánhatja el magát

Ewald Nowotny az osztrák központi bank kormányzója, az EKB igazgatótanácsának tagja a kötvényvásárlási program befejezéséről beszélt – írja a Reuters.

Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg nyáron úgy dönt, hogy visszavágja a kötvényvásárlásait, ha a folyamatok a várakozásoknak megfelelően alakulnak – jelentette be Ewald Nowotny, az EKB igazgatótanácsának tagja a Reuters szerint.

Az EKB korábban bejelentette, hogy meghosszabbíthatja a kötvényvásárlási programját szeptember utánra is, ha szükséges, de ugyanakkor elhagyta a vásárlások növelésére való utalást, ami egyfajta jelzés, hogy a program folytatása 2018 után nem várható.

Ewald Nowotny az osztrák központi bank kormányzója
Forrás: AFP / Dieter Nagl

Az osztrák közszolgálati tévének adott interjújában az osztrák központi bank elnöke később még határozottabban fogalmazott.

Ez a program szeptember végéig tart. Aztán el kell dönteni, hogy folytassuk-e. Személy szerint úgy gondolom, hogy nincs többé szükség rá

- mondta.

Az eurókötvények kettős nyomás alatt állnak. Egyrészt bizonytalanságot okoznak a Brexit következményei, másrészt az Európai Központi Bank lassabban vethet véget kötvényvásárlási programjának.

 

Ewald Nowotny EKB kötvényvásárlás
Kapcsolódó cikkek