Pénz- és tőkepiac

Ma sem változott az alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Elemzők szerint a szigorítás még várathat magára.

A monetáris tanács az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát is 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig -0,15 százalékon tartotta. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Forrás: AFP

A testület közleményében jelezte: kiemelt figyelemmel kísérik a monetáris kondíciók alakulását, és a kibővített eszköztár alkalmazásával biztosítják a laza monetáris kondíciók tartós fennmaradását.

A jegybank az inflációs cél fenntartható elérését továbbra is 2019 közepére várja.

Az MNB sikeresnek ítélte a jelzáloglevél-vásárlási programot, amelynek keretében idén április közepéig az MNB mintegy 150 milliárd forint névértékben vásárolt jelzálogleveleket. A mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

Elemzők nem számítanak szigorításra

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában kiemelte: a monetáris kondíciók szigorítására nem számítanak a jövő év közepéig, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonása történhet,

majd ezt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 közepéig változatlan maradhat.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a piac a közeljövőben sem számít szigorításra a magyar jegybanktól. Az esetleges nemzetközi szigorítási ciklusban is inkább lemaradó lesz a magyar jegybank, amely a közelmúltban jelezte, hogy a hitelezést szeretné még jobban felpörgetni a mostaninál szélesebb ügyfélkörben és alacsonyabb hiteldíjak mellett.

Márpedig a hitelezés élénkítése a szigorúbb monetáris feltételek mellett nehéz feladat lenne

- tette hozzá Németh Dávid.

Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője úgy vélte: a magyar jegybank döntései során az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikáját is figyelemmel követi. A jelenlegi alapforgatókönyv szerint az EKB szeptember végéig biztosan érvényben tartja az eszközvásárlási programot havi 30 milliárd eurós keretösszeg mellett, majd ezt követően dönthet a csökkentéséről, vagy a program teljes kivezetéséről.

Az EKB első kamatemelésére várhatóan 2019 közepén kerülhet sor, amely a későbbiekben a magyar jegybankot is cselekvésre ösztönözheti – fejtette ki.

alapkamat ülés MNB
Kapcsolódó cikkek