BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább növekszik a faktoringpiac

Közel egynegyedével növelték forgalmukat az első negyedévben a Magyar Faktoring Szövetség tagvállalatai – tette közzé a szervezet. A forgalom emelkedésével párhuzamosan az ügyfélszám is jelentősen nőtt a márciusig tartó egy év alatt.

Folytatódik az elmúlt évekre jellemző, dinamikus növekedés a magyarországi fak­to­ringpiacon: az ágazati szövetség most közölt adatai szerint a tagvállalatok 463,5 milliárd forintos faktorált forgalmat értek el 2018 első három hónapjában, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 376,3 milliárdot. A Magyar Faktoring Szövetség összesítése szerint a bruttó faktorált állomány 192,3 milliárd forintot ért el március végén, ami hozzávetőleg 14 százalékos emelkedés 2017 márciusához viszonyítva. (A nettó állomány 144,5-ről 164,9 milliárd forintra növekedett egy év alatt.)

Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

Figyelemre méltó emellett, hogy az ügyfélszám is jelentősen nőtt a tagvállalatoknál: az aktívnak tekinthető partnerek száma csaknem 31 százalékkal, 1820-ra emelkedett egy év alatt, míg az összes, 2426 ügyfél száma 16 százalékos növekedést jelez a szintén egy évvel korábbihoz képest.

Bár az első negyedéves adatokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ha drámai fordulat nem történik, a folyó év is erős lehet a faktoringpiacon. Márpedig a szakmai szervezet szerint a 2017-es év sem alakult rosszul: a faktorált forgalom meghaladta az 1858 milliárd forintot, 18,2 százalékos volt a növekedés. A múlt évről közzétett adatok szerint a magyarországi piacot továbbra is a bankok és a banki hátterű pénzügyi vállalkozások uralják: a tíz legnagyobb 2017-es forgalmat lebonyolító szereplőből kilenc banki hátterű volt. A koncentráció szintén változatlanul erős a magyarországi szereplőknél, hiszen a szervezet adatai szerint a tavalyi forgalomból az első öt szereplő összesítve 85 százalékkal részesedett, az első tíz pedig 95 százalékkal.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.