Pénz- és tőkepiac

Megérett a Tullow a profitrealizálásra

Szárnyal a Tullow Oil, mióta április elején felhívtuk a figyelmet a részvényre. Az olajipari vállalat remekel a tőzsdén, 2 font közeléből már 2,4 fontig tudott erősödni, amivel majdnem 20 százalékot kereshetett alig egy hónap alatt az, aki megfogadta a leírtakat.

Már korábban látszott, hogy új cégek, új szektorok lehetnek majd felülteljesítők, az olajpiaci, energiaipari vállalatok akár jó eséllyel pályázhatnak is ebbe a kategóriába. Elég csak a kőolaj világpiaci árának alakulására tekinteni: az energiahordozó jegyzése a négyéves csúcs közelében jár, és a hordónkénti 65 dolláros szint áttörésével előre látható volt, hogy nagyobb teret is kaphat a növekedés.

Ez pedig meg is történt, a WTI 70 dollár fölé emelkedett, a Brent pedig már 75 dollár felett jár. Remek teljesítmény ez az olajtól, persze azért a globális hangulat is kellett ehhez, illetve az amerikai elnök, Donald Trump be­jelentései. Közben a Tullow Oil is közölte gyorsjelentését, és hozta is a piaci várakozásokat.

Ám kezd romlani a helyzet. A 2,4 fontos szint egy makacs ellenállás, amelybe már sokadjára futhat bele a papír, és a technikai kép sem feltétlenül pozitív. Azt is látni kell, hogy az olajpiacon Trump bejelentései után megindulhat profitrealizálás is, és az amerikai kitermelők is jelenthetnek már nagymértékű extra kínálatot ezeken a szinteken.

Nem ördögtől való tehát, ha ilyen­kor a Tullow Oil kapcsán is elgondolkozunk a profitrealizáláson, mivel nagy erőre és kitörésre lenne szükség a további pluszokhoz, és látszólag kezd elfáradni a rali. Érdemes tehát mérlegelniük, és aktívan menedzselniük a pozíciókat azoknak, akik korábban megfogadták a 20 százalékos pluszt prognosztizáló ötletet.

STRATÉGIA Tullow Oil olaj
Kapcsolódó cikkek