Pénz- és tőkepiac

Sokat emelkedhet még a Rába

Az erős első negyedéves számok alapján fantáziát látnak a Rába részvényeiben a KBC elemzői. A korábbi 1435 forintos célárfolyamot 1700 forintra emelték, ami csaknem 20 százalékos felértékelődés lenne.

Igen erős első negyedéves gyorsjelentést tett közzé a Rába a múlt héten – mondta a Világgazdaságnak Nyikes Dávid, a KBC elemzője. Kiemelte, hogy minden szegmensben növekedtek a bevételek, s ezzel párhuzamosan az EBITDA is emelkedett. A nyereség annak ellenére nőtt, hogy az időszakban nem elhanyagolható mértékben nőttek a költségek leginkább az acélárak megugrása miatt. Az árbevétel összességében 17,5 százalékkal emelkedett éves alapon, míg az üzemi eredmény 34 százalékkal erősödött, a nettó eredményt pedig több mint megduplázta a cég.

A KBC frissítette a Rábára még tavaly nyáron megfogalmazott vételi ajánlatát, és a korábbi 1435 forintról 1700 forintra emelte a célárat, miközben a stop loss szintet továbbra is 1200 forinton tartották. Az emelkedést arra alapozzák, hogy a Rába igen jól teljesíthet a jövőben az erős európai konjunktúra miatt, így az árbevétel és az EBITDA tovább növekedhet, ezért a brókercég az ezekre vonatkozó várakozásait is felfelé módosította.

Az erős európai konjunktúra kedvez a járműiparnak
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A Rába jelentős ingatlanvagyonnal rendelkezik – magyarázta Nyikes Dávid, ami a 2017-es beszámoló alapján részvényenként 383 forintot érhet, összesen pedig 5,1 milliárd forintot. Az egyik győri üres telek értékesítése kapcsán azért lehet némi időbeli bizonytalanság – tette hozzá.

Továbbá a nagy telekméret miatt illikviditási diszkonttal is számolni kell. Ezért a KBC összességében csak kétharmados értéken vette figyelembe a célár meghatározásakor az ingatlant, de az így is 255 forintos pluszként jelenik meg a fair érték becslésénél. A KBC elemzői szerint a friss EBITDA-várakozások és a szektortársak értékeltsége alapján 1713 forint körül lehet a Rába részvényének fair értéke.

Külön érdekesség – tette hozzá Nyikes –, hogy ezúttal az árfolyamgrafikonon kirajzolódó technikai kép alapján is reális a fair értékhez közeli árfolyam. A kurzus ugyanis 1700 forintnál érte el a január végi lokális csúcsát, ennek újbóli elérése csaknem 20 százalékos emelkedés lenne a mostani szintekhez képest.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

részvény Rába Járműipari Holding Nyrt. elemzők KBC árfolyam járműipar
Kapcsolódó cikkek