Pénz- és tőkepiac

Továbbra is sok a veszélyes pénzügyi termék

Hiába telt el 10 év a pénzügyi válság óta, a tőkepiaci reguláció fontossága nem változott.

A tőkepiaci ügyfélkockázatok mérséklése volt az egyik fő témája az Értékpapír-piaci Felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IOSCO) budapesti konferenciájának, ahol fintech innovációk, digitalizáció, mesterséges intelligencia témák mellett a befektetők számára káros pénzügyi termékek piacának visszaszorításáról volt szó. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a jegybank szerepe felértékelődött a 2008-as pénzügyi válság óta. Több élénkítő intézkedéssel támogatták a GDP-növekedés stabilizálását, beavatkozásuk a gazdasági folyamatokba a hagyományos és a nem konvencionális monetáris eszközök együttes alkalmazásával valósult meg.

Ashley Adler, az IOSCO igazgatóságának elnöke szerint

hiába telt el tíz év a pénzügyi válság óta, így sok befektető már alig emlékszik az akkori eseményekre, a tőkepiaci reguláció változatlanul az első számú feladata a szervezetnek.

„A befektetők érdekében időben fel kell ismernünk a tőkepiacokon időről-időre megjelenő strukturális kockázatokat” – tette hozzá. A kockázatos befektetési eszközök között még mindig sok a káros termék, az ilyen visszaéléseknek pedig rendkívül magas a társadalmi költsége. Véleménye szerint a fintech innovációk komoly lehetőséget kínálnak a tőkepiaci ügyfél-kockázatok csökkentésére.

Ashley Alder, az IOSCO igazgatótanácsának elnöke (b) a szervezet éves konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központban
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

„Mozgalmas időszakon van túl az ágazat” – kezdte beszámolóját Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnök-vezérigazgatója, utalva arra, hogy az utóbbi hónapok a MiFID II szabályozórendszer implementálásával teltek. A BÉT abban bízik, hogy a fenntartható pályán marad, a lakossági megtakarítások várható növekedésével pedig a hazai szerepe is felerősödik.

Jelenleg a magyar lakossági mindössze 1,6 százaléka van részvényekben.

Végh hangsúlyozta: a BÉT fontos szerepet szeretne vállalni a magyar gazdasági bővülés dinamikájának fenntartásában komoly szerepet játszó kis- és középvállalatok növekedési céljainak támogatásában. Ezért indult el az Elite program, és ez a cél az Xtend kereskedési platform létrehozásával is. A csütörtöki panelbeszélgetés a kiemelten magas kockázatú befektetési termékek piacáról, a szabályozói, felügyeleti, illetve a befektetők felelősségéről szólt. A résztvevők általában egyetértettek az Európai Értékpapír-piaci Hatóság kockázatos termékeket korlátozó idei intézkedéseivel (bináris opciók tiltása, CFD-tőkeáttételek maximalizálása), de aggódtak is amiatt, hogy a piaci szolgáltatók minden bizonnyal meg fogják találni a kiskapukat a szabályozások kijátszására.

befektetések IOSCO pénzügyi termékek
Kapcsolódó cikkek