Pénz- és tőkepiac

Zajlik a tulajdonosi átrendeződés

Ezúttal nem a kisrészvényesek csereberélik a papírjaikat a börzén – mondta lapunknak Fodor István, a FuturAqua elnöke.

Szerdán már a negyedik nagy forgalmú nap volt a Futur­Aqua piacán, egyértelműnek tűnik, hogy tulajdonosi átrendeződés zajlik, s ezúttal nem a kisrészvényesek csereberélik a papírjaikat – mondta a Világgazdaságnak Fodor István. A társaság elnöke szerint könnyen elképzelhető, hogy hamarosan bejelentés lesz arról, hogy valaki átlépte felfelé az 5 százalékos küszöböt. És az is lehet, hogy a Primus már nem részvényes. Bár erről tegnap délután még nem volt a társaságnak információja.

Fotós: Földi D. Attila

Némi kapaszkodót nyújthat, hogy a FuturAqua még a hét végén bejelentette: a Primus Kockázati Tőkealap-kezelő mint a Primus III. Kockázati Tőkealap részvényes kezelője arról tájékoztatta a kibocsátót, hogy a tőkealap FuturAqua-törzsrészvényeket értékesített, en­nek eredményeként részvényállo­mánya 811 ezer darabra csökkent, ami az alaptőke 3,77 százaléka. A tranzakciók kapcsán a Primus III. Kockázati Tőkealap lefelé átlépte az 5 százalékos szavazatiküszöb-értéket.

Azt azonban régóta lehet tudni, hogy a Primus zárja ezt a tőkealapot, s ezért a FuturAqua-pozíciót is likvidálja, más befektetésekkel együtt.

Emlékezhetünk, hogy a FuturAqua indikatív vételi ajánlatot tett a Primus III. Kockázati Tőkealapnak a tulajdonában álló HYD Pharma-részvények megvásárlására. Ám ez az üzlet végül nem jött létre, mert a FuturAqua 72 millió forint értékű részvénycserés ajánlatát a Primus nem fogadta el, 2012-ben ugyanis 400 millió forintot fektetett a HYD Pharmába. És inkább a készpénzes megoldás érdekelte az alapkezelőt.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Futuraqua kisrészvények tőzsde
Kapcsolódó cikkek