Pénz- és tőkepiac

Egyre többet tőzsdéznek a háztartások

Lassan megközelíti a kisbefektetők részvényállománya a hatszázmilliárd forintot. A lakosság főleg nem pénzügyi vállalatok részvényeit vásárolja.

Újabb rekordra ugrott a háztartások részvényállománya – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból. A kisbefektetők értékpapírszámláin 594 milliárd forint értékű hazai volt április végén, egyetlen hónap alatt 45 milliárd forinttal nőtt a volumen. Ez kisebb részben a vásárlások számlájára írható, de főleg annak köszönhető, hogy

áprilisban emelkedtek az árfolyamok, így a kisbefektetők összesen 41 milliárd forintot kerestek. Ez egyébként kompenzálta is az első három hónapban elszenvedett árfolyamveszteséget, négy hónap után 13,4 milliárd forintos pluszban vannak a háztartások.

A lakossági befektetők főleg a nem pénzügyi vállalatok részvényeit vásárolják. Az ilyen értékpapírok állománya április végén megközelítette a 440 milliárd forintot, vagyis egy év alatt csaknem a duplájára nőtt.

A kisbefektetők értékpapírszámláin 594 milliárd forint értékű hazai részvény volt április végén
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A háztartások az idén 21,5 milliárd forintért vásároltak nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott tőzsdei részvényeket, amelyeken 6,4 milliárd forintot nyertek.

Míg azonban az első három hónapban jóformán csak buktak a befektetéseken, a negyedik hónap kiemelkedően jól sikerült, csaknem 40 milliárd forintos árfolyamnyereséget könyvelhettek el. Bankrészvényekből 138 milliárd forintnyi volt a negyedik hónap végén a kisbefektetők számláin. Ezek az értékpapírok az idén nem voltak túlságosan népszerűek, több mint 13 milliárd forint értékben adtak el belőlük. Ez a döntés eddig helyesnek is bizonyult, január kivételével ugyanis minden hónapban árfolyamveszteséget szenvedtek el a kisbefektetők a bankok részvényein.

Az egyéb szektorok által kibocsátott részvények (ezek közé tartoznak azok a pénzügyi vállalatnak számító cégek, amelyek nem bankok, például a biztosítók) folyamatosan vonzzák a kisbefektetőket. Április végére a háztartások állománya ezekből a részvényekből 21,2 milliárd forintra nőtt, részben a vásárlások, részben pedig az árfolyam-emelkedés miatt.

A lakosság teljes értékpapír-állománya április végén 9755,6 milliárd forint volt, ami történelmi csúcsnak számít. A legnépszerűbb értékpapír-befektetés továbbra is az állampapír, amelyből 5139,7 milliárd forintnyi volt a háztartások tulajdonában.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

háztartások Magyar Nemzeti Bank (MNB) részvényállomány tőzsde
Kapcsolódó cikkek