Pénz- és tőkepiac

Az OTP egyelőre vizsgálja a bírósági döntést

A horvát devizahitelesek egy kedvezményt már kaptak 2015-ben, amikor kunára váltották át a frankhiteleket.

Kisebb bombaként robbant Magyarországon is a hír, hogy Horvátországban 120 ezer devizahiteles mintegy tízmilliárd kunát (csaknem 440 milliárd forintot) kaphat vissza a bankoktól, mivel a legfelső kereskedelmi bíróság a 2004 és 2008 között kötött svájcifrank-alapú hitelszerződéseket semmissé nyilvánította. A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete még 2011-ben emelt kollektív vádat a Zagrebacka Banka, a Privredna Banka, az Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG, az Addiko Bank, az OTP Horvátország, a ma már szintén az OTP tulajdonában lévő Splitska Banka és a Sberbank ellen.

Fotó: Shutterstock

Ha a devizahitelesek megkapják a kártérítésüket, akkor ezek a hitelintézetek a magyarországi végtörlesztéshez hasonló összeget csengethetnek ki. Egy-egy horvát devizahiteles pedig átlagosan nagyjából 3,6 millió forintnak megfelelő összeget kaphat vissza az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamveszteség miatt.

A teljes kártérítésre valószínűleg nem lesz elegendő a helyi bankszektor nyeresége, a horvát jegybank pénzügyi stabilitási jelentése szerint ugyanis az ottani teljes hitelintézeti szektor adózás előtti profitja tavaly mindössze 4,3 milliárd kuna (188 milliárd forint) körül alakult. A horvát devizahitelesek egy kedvezményt már kaptak 2015-ben, amikor kunára váltották át a frankhiteleket, az az akció a bankoknál 6,8 milliárd kunába (mostani árfolyamon csaknem 300 milliárd forint) került.

A bankszektor azt az évet bő ötmilliárd kunás adózás előtti és 4,6 milliárd kunás adózás utáni veszteséggel zárta. Az OTP a horvátországi svájcifrank-hitelekkel kapcsolatos jogszabályi változások miatt akkor úgy számolt, hogy azok 6,33 milliárd forinttal csökkentik a nettó eredményét. Bár a múlt heti bírósági döntés miatt várható veszteség elvileg még nagyobb lehet, ez egyelőre nem látszik meg az érintett bankpapírok árfolyamán. A csütörtöki döntés napján a régiós bankrészvények többsége drágult, pénteken az OTP 1,9, az Erste 1 százalékkal erősödni tudott, csak a Raiffeisen kurzusa gyengült 0,2 százalékkal.

Az OTP lapunk kérdésére a bírósági határozattal kapcsolatban csupán ennyit válaszolt: „Vizsgáljuk a döntés részleteit, ezért az OTP Bank egyelőre nem szeretné kommentálni.”

 

OTP Horvátország frankhitel bankok
Kapcsolódó cikkek