Pénz- és tőkepiac

Operát is adnak majd a Nasdaqon

Bevezeti a Nasdaqra részvényeit a közkedvelt internetes böngészőt kifejlesztő Opera Software A. S.

Bevezeti a Nasdaqra részvényeit a közkedvelt internetes böngészőt kifejlesztő Opera Software A. S. Az eredetileg norvég, valójában azonban kínai tulajdonosi hátterű társaság 9,6 millió részvényt tervez eladni 10–12 dolláros ársávban, azaz 96 és 115 millió dollár közötti bevételt remél.

Az Opera üde színfolt lesz a Nasdaqon, a cég nagy riválisai – Apple, Google, Microsoft – árnyékában is megtalálta a helyét a böngészők piacán, és sokáig ellenállt a felvásárlási kísérleteknek.

Egészen 2016 júliusáig, amikor is a Golden Brick Capital Private Equity Fund 600 millió dolláros ajánlatával célt ért, igaz, be kellett érnie az Opera böngészőfejlesztő üzletágával.

A kínai tulajdonos 9,6 millió részvényt tervez értékesíteni 10-12 millió dolláros ársávban
Fotó: Shutterstock

A másik, a hirdetésközvetítéssel és marketinggel, tévézéssel és játékfejlesztéssel foglalkozó divíziót megtartotta az anyacég, amely az Otello névre váltva folytatta a tevékenységét. Hiába tett 1,24 milliárd dolláros ajánlatot a teljes cégre a Golden Brick, az amerikai és a kínai versenyhatóság ehhez ilyen formában nem járult hozzá. A kínaiak így sem csináltak rossz üzletet, az Opera ugyanis a mesterséges intelligenciát (AI) a hírkeresés és a testre szabott hírközlés szolgálatába állítva új területen tudott jelentős sikereket felmutatni.

Webes böngészőjét és mobiltelefonos applikációját világszerte 322 millióan használják aktívan – ahányan például a Twittert – , az Opera News hírszolgáltatást pedig havi átlagban 90,2 millióan veszik igénybe az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentáció szerint. Az ingyen letölthető Opera bevételeinek döntő része a licencmegállapodásokból és nagy keresőmotoros társaságokkal kötött partneri szerződésekből származik. A Google adja a forgalom 43,2, míg az orosz nyelvterületen dolgozó Yandex a 12,9 százalékát. Az Opera tavaly 128,9 millió dolláros forgalom mellett 6,1 millió dolláros adózott eredményt ért el. Az idén 54 százalékos bevételbővülést terveznek. Amennyiben a piac valóban 1,2 milliárd dollárra fogja értékelni a céget, akkor a kínaiak már most megduplázták a befektetésüket.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

IPO tőzsde Opera
Kapcsolódó cikkek