Pénz- és tőkepiac

Sokat hozhatnak a float kötvények

Jelentős, akár 20-25 százalékos árfolyamesésen vannak túl a float perpetual kötvények az OTC-piacon – ismerteti elemzésében Tonzor Péter.

Jelentős, akár 20-25 százalékos árfolyamesésen vannak túl az úgynevezett float perpetual kötvények az OTC-piacon az első kötvénypiaci megingásra. A nagyarányú visszaesés azért is érdekes, mert a kamatemelési várakozások miatt az emelkedő kupon okán árfolyam-növekedést lehetett várni a papíroktól.

Az úgynevezett float perpetualek olyan különleges vállalati kötvények, amelyeknek a kamatozását a kibocsátó előre meghatározott módon, jellemzően negyed- vagy félévente változtatja. A kamatot valamely egzakt hozamhoz köti (amely euróban háromhavi EURIBOR), vagy valamelyik fejlett piaci tízéves államkötvényhozamra ad még 5 és 50 bázispont közötti extra hozamot a kibocsátó. Például a holland ING vagy Aegon a holland tízéves államkötvényhozamot használja referenciaként. Dolláros kibocsátáskor általában a tízéves amerikai államkötvényhozamra adnak még 5-10 pontot, ez még akkor is így van, ha ezeket a papírokat európai biztosítók vagy bankok bocsátották ki. Szinte mindegyik float perpetual kötvényben opció a visszahívhatóság, ez vonzóvá teheti a papírokat, amelyeket a kibocsátók csak 100 százalékon hívhatnak vissza. A jelenlegi árfolyamok pedig 72 és 85 százalék között mozognak, így visszahívás esetén extraprofit érhető el.

A float perpetual papírokat jellemzően olyan európai bankok és biztosítók bocsátották ki, amelyeknek a tőkehelyzete jónak mondható, ez persze meglátszik ezen papírok kockázati besorolásán is. Az AXA és az Aegon float perpetual a Moody’snál Baa1, az ING pedig a magyar államkötvényekével megegyező, Baa3 besorolású, vagyis befektetésre ajánlott kategóriában van.

A magasabb dollárhozamok miatt a dolláros kibocsátású floaterek kamatfizetése is figyelemre méltó, példaként említhető a dolláros kibocsátású Aegon, amely a jelenlegi árfolyamon 3,9 százalékos lejárati hozammal vásárolható, míg a visszahívási hozam 20-30 százalék is lehet. A legkisebb kereskedhető mennyiség 100 és 1000 euró, illetve dollár, így kisbefektetők is könnyen vehetnek belőle.

STRATÉGIA float perpetual kötvények
Kapcsolódó cikkek