Pénz- és tőkepiac

Nemsokára eldől Magyarország sorsa

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Fitch Ratings, az idén immár másodszor. A londoni pénzügyi elemzői közösségen belül van olyan vélemény, hogy ezúttal mutatkozik esély a magyar szuverén besorolás javítására a nemzetközi hitelminősítő részéről.

A Fitch 2018-ra összeállított menetrendjében Magyarország először március 9-én szerepelt, és pénteken kerül ismét sorra.

A cég a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat – egyenként két-két – időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, de az eddigi négy időpontban egyikük sem jelentett be módosításokat.

Legutóbb, augusztus 17-én a Standard & Poor's megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek „BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását, változatlan pozitív kilátással.

Fotó: AFP

Ugyanígy tett a magyar osztályzat vizsgálatára általa kijelölt idei első időpontban, március 9-én a Fitch Ratings is, amely szintén felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartja nyilván a hosszú távú „BBB mínusz” magyar szuverén adósbesorolást.

A City pénzügyi szolgáltatási központjának elemzői közösségében nem zárják ki, hogy a Fitch a pénteki újabb vizsgálati időpontban ezúttal felminősítésre konvertálja a tavaly november 10. óta érvényes pozitív kilátást.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni kutatási részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői a feltörekvő piacokra összeállított, e hétre szóló előrejelzésükben azt valószínűsítik, hogy a Fitch egy fokozattal „BBB”-re emeli a jelenlegi „BBB mínusz”-ról magyar államadós-besorolást, az osztályzati kilátás egyidejű stabilra módosításával.

A ház azzal a véleményével indokolja e várakozását, hogy a magyar gazdaság erőteljes makroszintű alapmutatói miatt ugyancsak erőteljes a magyar szuverén osztályzatra ható felminősítési nyomás.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint Magyarország felminősítése ebben a helyzetben „már csak időzítés kérdése” a hitelminősítők részéről.

A Fitch Ratings péntekre kitűzött vizsgálati időpontja után még egy hitelminősítői felülvizsgálat szerepel a Magyarországra kijelölt idei menetrendben: november 23-án a Moody's Investors Service veszi napirendre az általa alkalmazott módszertanban „Baa3” besorolással jelölt – a másik két cég minősítésével egyébként azonos – magyar államadós-osztályzatot.

A Moody's – egyedüliként a három globális hitelminősítő közül – stabil kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta tartja nyilván a befektetésre ajánlott sávban Magyarországot.

A Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt tavaly javította pozitívra a magyar szuverén adósosztályzat kilátását, de az S&P az idén már nem vizsgálja a magyar államadós-besorolást.

minősítés Magyarország Fitch Ratings
Kapcsolódó cikkek