Pénz- és tőkepiac

Sokat spórolunk a készpénzmentesítéssel

Kilenc éve készpénzmentes a Sziget Fesztivál, s bár négy bankkártyás fizetésből három érintéssel történik – amivel dobogón vagyunk Euró- pában –, a társadalom sokkal több készpénzt használ, mint az EU többi állama, ami évi 450 milliárd forintos társadalmi költséget jelent. Ezért a kormány hét évre szóló pénzügyi tudatossági stratégiájának egyik alapiránya a készpénzkímélő társadalom felé vezet.

A Sziget világszinten is úttörője volt a készpénzmentesítésnek, amikor 2010-ben először bevezette ezt a fizetési módot egy ekkora rendezvényen – idézte fel Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

A fesztivál látogatói hamar megszerették a készpénzmentes fizetést, drasztikusan csökkent a lopások száma, míg az eladók – akik eleinte húzódoztak a teljesen tiszta, visszaélésekre módot nem megoldástól, azt tapasztalták, hogy lényegesen több vevőt tudnak kiszolgálni.

Ezzel bővült a forgalom, és kevesebb volt a belső visszaélés is. A Sziget területén minden fesztivál alatt több mint egymillió tranzakció történik. Az idén szombat éjfélig – az első négy napon – több mint egymilliárd forint értékben töltöttek fel pénzt az immár karkötőben lévő RFID-mikrocsipekre a szigetlakók, akiknek az azonosítását is megkönnyíti az idei újítás.

Fotó: Földi D. Attila

A Mastercard mindig is úttörőnek tekintette a hazai piacot, számos új technológiát Magyarországon mutatott be, miután hazai partnerei – a bankok és az olyan szolgáltatók, mint a Sziget – lelkesen támogatták az innovációk piacra jutását – mondta el Romvári Frigyes, a Mastercard régiós ügyfélkapcsolati igazgatója.

Ma már a kibocsátott bankkártyák 75 százaléka alkalmas érintőkártyás fizetésre,

a kereskedelmi elfogadóhelyeken lévő POS-készülékek 85 százaléka fogadja az érintéses fizetést, amellyel a bankkártyás forgalomban már a tranzakciók 76 százaléka zajlik. Ez utóbbival Magyarország dobogós helyen áll Európában. Romvári Frigyes azt is elmondta, a kontinensen először Magyarországon fizethettek az ügyfelek virtualizált bankkártyával. Mobilfizetési szolgáltatást ma már öt bank kínál.

A készpénzmentesítés a nemzetgazdaságnak is hasznot hajt – mutatott rá Hornung Ágnes, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. A magyar gazdaságban lévő készpénzállomány még növekszik, mintegy 5000 milliárdot tesz ki, ami a 14 százaléka, miközben az EU átlaga 8 százalék körül mozog.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

 

késszpénzmentes fizetés POS bankkártya
Kapcsolódó cikkek