Pénz- és tőkepiac

Előszobázik az UBM Holding

Az UBM Holding Nyrt. még nem kezdte meg vagyonkezelési tevékenységét, így nem is csoda, hogy a BÉT-en a technikai kategóriába sorolt cég negatív számokat közölt féléves jelentésében.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) technikai kategóriájában jegyzett UBM Holding Nyrt. 6,11 millió forintos veszteséggel zárt az első fél évben – derült ki a társaság gyorsjelentéséből. Ez meghaladja a tavalyi első fél év 4,98 millió forintos veszteségét.

Tavaly az egész évet 11,2 millió forintos mínusszal zárta a társaság. Az idén az adózás előtti eredmény –6,71 millió forint volt, ezen a soron tavaly –5,48 millió forint szerepelt. A pénzügyi műveletek és az adófizetés előtti eredmény (EBIT) –7,18 millió forintot mutatott az idei első hat hónap után.

A tőzsdén jegyzett UBM Holding Nyrt. két és fél éve alakult az UBM Trade Zrt. által összefogott, a mezőgazdaságban érdekelt UBM csoport részeként. Tulajdonosa az UBM Trade Zrt. százszázalékos tulajdonában lévő UB Merchants Kft. Az UBM Holding fő tevékenysége a vagyonkezelés (lenne), amelyet azonban mégsem kezdett meg. A cégcsoport tulajdonosainak szándéka szerint erre akkor kerül majd sor, amikor a holding az UBM Trade Zrt. tulajdonosává válik.

MTI Fotó: Oláh Tibor

Az UBM csoport három fő üzletága a fehérjekereskedelem, a gabonakereskedelem és a takarmányüzletág. Az eredményhez ezek megközelítőleg egyenlő arányban járulnak hozzá. Évente több mint egymillió tonna árut mozgatnak meg, ebből nagyjából 700 ezer tonna a gabona és az olajos magvak forgalma, amelyek iránt dinamikusan növekszik a kereslet a cég közleménye szerint.

Az UBM hazánk legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője és vezető takarmánygyártója. A többi közt a Hypor sertésgenetikai termékek kizárólagos értékesítője.

A csoport hosszú távú célja, hogy ne csak Magyarországon legyen jelentős piaci szereplő, hanem a román, a szerb, a szlovák és a horvát piacon is megvesse a lábát. A féléves jelentés szerint a régiós terjeszkedését nagy körültekintéssel kívánja végrehajtani.

Az UBM csoport azért parkoltatja az egyik cégét a tőzsdén a technikai kategóriában, mert ez az előszobája a szabályozott piaci jelenlétnek, a nyilvános kibocsátásnak.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

budapesti értéktőzsde UBM csoport
Kapcsolódó cikkek