Pénz- és tőkepiac

Eddig tarthatott a Tullow Oil vállalat árfolyamának látványos emelkedése

Elképzelhető, hogy megint a nyáron tapasztalt lassú lecsorgás veszi majd kezdetét a piacon – véli Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője.

Látványosan elcsúnyult a Tullow Oil technikai grafikonja, a 2,7 font feletti, csúcsközeli szintekről 2,5 fontig csúszott vissza a árfolyama. Ez persze még nem akkora katasztrófa, hiszen a szeptemberben elért, 2,1 fonthoz közeli szintről így is nagy emelkedést mutatott be a papír, egy ekkora korrekció pedig sosem számít nagy meglepetésnek a piacon.

Az előjelek viszont nem annyira kedvezők, mivel sokkal több a negatív tényező.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy az árfolyam letörte a rövid távú emelkedő trendvonalat, persze az is igaz, hogy ez nem érhette meglepetésként a befektetőket, hiszen nagyon meredeken ívelt felfelé a kurzus. Ezzel viszont az indikátorok már rosszul festenek: az MACD eladási jelzést adott, és az RSI is kilépett a 70 alatti zónába, szintén eladási jelzéssel. A technikai kép alapján tehát bőven van esély arra, hogy ebből végül egy 2,4 fontig történő korrekció lesz, hamarosan pedig az 50 napos mozgóátlag is erre a szintre kerülhet. Ez a dupla támasz nyújthat majd menedéket az árfolyamnak.

Az olaj árfolyamának alakulására is érdemes figyelni, a fekete arany jegyzése ugyanis értelemszerűen erősen befolyásolja a részvény sorsát. Az olaj piacán az utóbbi napokban láttunk némi megtorpanást, ami részben magyarázza a Tullow Oil mozgását, ennek ellenére inkább a technikai tényezők a dominánsak.

Az olajtársaság részvénye kapcsán ezzel együtt az is jól látható, hogy az uralkodó trendek az utóbbi időben elég sokáig fenn tudnak maradni. Emiatt elképzelhető, hogy megint a nyáron tapasztalt lassú lecsorgás veszi majd kezdetét a piacon.

Korábban a rövid távú mozgások optimizmusra adtak okot, és a fejleményekből érdemben lehetett profitálni is. A megváltozott körülmények azonban már óvatosságra intenek.

Tullow Oil árfolyam
Kapcsolódó cikkek