Pénz- és tőkepiac

Fejlett tőkepiac nélkül nincs versenyképes gazdaság

Ha innovatívabb, versenyképesebb gazdaságot szeretnénk, mindenképpen fejlesztenünk kell a tőkepiacainkat – hangsúlyozta előadásában Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Üzletfejlesztésért és kereskedésért felelős vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság Megtakarítási trendek – Nyugdíj és/vs öngondoskodás című konferenciáján.

Máté-Tóth István szerint a trend mindenképpen bátorító, hiszen az elmúlt időszakban nőtt a forgalom, emelkedett a likvidebb cégek száma, magasabb lett az index értéke, valamint több kibocsátó használta a BÉT-et kibocsátásra. A magyar tőzsdének ráadásul pozitív a reálhozama is, az elmúlt 15-20 évben a a magyar jó helynek bizonyult a befektetésekre. Pozitív reálhozamot lehetett elérni, ami bőven megverte a kockázatmentes eszközöket.

A lakosság vagyona is nő, a paradoxon pedig itt van, ugyanis hiába volt óriási a növekedés – az EU-ban is dobogót ért ez a teljesítmény –, a tőzsdei továbbra is kicsi

– mondta a BÉT vezérigazgató-helyettese. Szerinte a magyar háztartások, megtakarítók kockázatkerülőek, de olyannyira, hogy az már a racionalitás határait súrolója. Leginkább a nyugdíjalapok hiányoznak Magyarországról: a teljes pénzügyi vagyonban a elenyésző mértékű – még a V4-es országokhoz képest is. „Ennek a piaci szereplőnek a hiánya komoly gátja a piac fejlődésének” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez komoly keresleti gát is ahhoz, hogy a kínálat bővüljön.

Máté-Tóth István
Fotó: Kallus György

A nagymértékű háztartási vagyonnövekedés rendkívül konzervatív módon történt, de hová fektettek be az emberek és hol van ez a pénz? A háztartások hatékonyan finanszírozzák az államot, a külföldi vállalatokat, illetve van pénz ingatlanalapokban is. Ugyanakkor Máté-Tóth azt mondta, hogy aki ingatlanalapot vesz, az nem éppen kockázatkerülő. Ez a portfólió pedig nem hatékony, aminek két oka van:

a magyar kultúrába beégett a konzervatív hozzáállás, illetve a pénzügyi tudatosság alacsony szintje.

Tovább kell oktatni a lakosságot, növelni kell a pénzügyi tudatosságot, amiben az állami szerepvállalásnak is van létjogosultsága. Hozzátette, a bizalom a tőkepiacok iránt nem magas, a befektetők nem vállalnak kockázatot, mert nem feltétlenül bíznak meg ezekben a termékekben.

Máté-Tóth István szerint a lehetőség itt van: bizonyára várhatunk állami támogatást, és a pénzügyi nevelési akcióknak is lesz hatása. Úgy véli, hogy többen tudnának a pénzügyi szektor mellé állni, jó minőségű, hosszú távú öngondoskodást segítő, befektetőbarát termékekkel.

Ezt nem kell kitalálni, hiszen már létezik: ez az önkéntes nyugdíjpénztár

– fogalmazott a BÉT vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, hogy ha van egy fejlettebb, likvidebb piac, akkor sokkal könnyebb lesz erre termékeket fejleszteni, eladni.

BÉT VG-konferencia magánnyugdíjpénztár befektetők
Kapcsolódó cikkek