Pénz- és tőkepiac

Százezreket nyerhetünk vagy bukhatunk a Black Friday akciókkal

A karácsonyi szezonban a személyi kölcsönök iránti igény is fokozódhat, de nem szabad elhamarkodottan dönteni.

A következő napokban, hetekben a Black Friday-akciók, majd a karácsonyi szezon miatt pörögnek fel a családi kiadások. Például nagyobb értékű, az eddiginél korszerűbb és takarékosabb konyhai gép beszerzésére, különböző műszaki cikkek megvásárlására szánhatják el magukat a háztartások.

A kiadások fedezetére kézenfekvő megoldás a személyi kölcsön, ráadásul ezek ma már sokkal olcsóbban elérhetőek, mint évekkel ezelőtt.

Ugyanúgy, ahogy például egy tévénél vagy más nagy értékű terméknél érdemes körülnézni, hol a legolcsóbb ugyanaz a készülék, a személyi hitelek esetében is nagy különbségek vannak. A bankok ajánlatai között ugyanis jelentős különbségek vannak – mutat rá legújabb összeállításában a BankRáció.hu.

1,7 milliót vagy 2,5 milliót adna vissza a banknak?

Az összeállítás szerint november közepén az 5 éves futamidejű 500 ezer forintos személyi kölcsönök közül a legjobb havonta kevesebb mint 10 ezer forintból törleszthető, összesen pedig 600 ezer forintnál kevesebbet kell visszafizetni a banknak. Ezzel szemben a legdrágább személyi kölcsönöknél több mint 800 ezer forint lehet a végösszeg. Adataik szerint

a 1,5 millió forintos – szintén 5 éves futamidejű – személyi kölcsönök esetében a legjobbak havi törlesztése 30 ezer forintból kijön, öt év során pedig kevesebb mint 1,8 millió forintot „kér” vissza a bank.

Utóbbi kölcsönösszegnél a legdrágább személyi kölcsönök havonta bő 40 ezer forintba kerülnek, a teljes visszafizetendő összeg pedig elérheti a 2,5 millió forintot.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az olcsóbb kölcsönt feltételekhez köthetik

„Jól látszik, hogy a személyi kölcsönök iránt nagy a kereslet és a bankok közötti is fokozódik a verseny, de jelentősek a különbségek. Ezért érdemes alaposan szétnézni a piacon” – értékelte az adatokat Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Azt is elmondta, hogy a személyi kölcsönök ma már az egyik leggyorsabban igényelhető banki konstrukciók közé tartoznak, a pozitív hitelbírálat esetén akár pár óra alatt folyósítják a bankok a kért összeget. A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy

a legkedvezőbb konstrukciókat, azaz a legalacsonyabb havi törlesztést, sok esetben feltételekhez, például meghatározott jövedelemhez vagy már meglévő bankszámlához köthetik a pénzintézetek.

Nem szabad elmenni a falig

Trencsán Erika azt is elmondta, hogy a személyi hitelek segítenek a nagyobb kiadások finanszírozásában, de tudatosnak kell maradni. Ez azt jelenti, hogy minden hitelfelvétel előtt alaposan mérlegelni kell, hogy belefér-e a havi kiadásokba a törlesztés.

Bár vannak a túlzott eladósodás megakadályozására fékek a rendszerben, egy-egy család maximum a nettó jövedelmének 50 százalékát fordíthatja hitelek visszafizetésére. A szakportál szakértője szerint még akkor sem érdemes teljesen kifeszíteni a családi költségvetést, ha nincs egyéb kiadás.

Érdemesebb inkább a nettó jövedelemhez mérten mérsékeltebben, maximum 30-35 százalékig eladósodni, így megmarad a pénzügyi mozgásterünk

– tette hozzá Trencsán Erika.

Black Friday BankRáció.hu hitel személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek