Pénz- és tőkepiac

Új rekordon a lakosság vagyona

Az idén is sokat összespóroltak a háztartások. Szokatlanul sok pénzért vásároltak részvényeket is, de az állampapír és a készpénz továbbra is népszerűbb.

Hatalmas összeget tett félre a lakosság az év első kilenc hónapjában, a több mint 1926 milliárd forintnyi megtakarítás legnagyobb része viszont jóformán semmit sem kamatozó betétekben és készpénzben landolt, ennek alig a 40 százalékát helyezték valamilyen komolyabb hozammal kecsegtető befektetésbe. A Magyar Nemzeti Bank tegnap publikált előzetes adatai szerint

a háztartások pénzügyi vagyona szeptember végén 52 473 milliárd forintos rekordon tetőzött, a tartozásaik 8851,4 milliárdot tettek ki, vagyis a nettó pénzügyi 43 621,6 milliárd forint volt, ami szintén történelmi csúcs.

Folyószámla- és egyéb betétekben 9224,1 milliárd forintot tartottak a háztartások. A látra szóló folyószámlabetétek állománya gyors ütemben bővül, de az általában lekötött egyéb betéteké folyamatosan sorvad. A bankok által kínált néhány tized százalékpontnyi kamat már nem készteti arra a kisbefektetőket, hogy lekössék a pénzüket, a látra szóló betétek pedig azért nőnek, mert a lakosság egy részének nincs más befektetési ötlete sem.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A készpénzállomány is ugyanezért nő egyre nagyobbra,

az idén az első kilenc hónapban csaknem 500 milliárd forintot gyűjtött össze a lakosság, és már 4624,8 milliárd forintnyi magyar és külföldi kinyomtatott pénzt tart az otthonában.

Az állampapírok is népszerűek maradtak, 457,1 milliárd forintnyi friss lakossági megtakarítást vonzottak, ennek több mint négyötöde hosszú lejáratú állampapírba került. A pénzügyi vagyon legnagyobb része jellegű befektetésben van, ennek persze a nagy része valamilyen üzletrészben.

A részvények és részesedések értéke a háztartásoknál szeptember végén 22 276,8 milliárd forint volt, amiből a tőzsdei részvényeké csupán 819,2 milliárdot tett ki, ami szintén történelmi rekord. A kisbefektetők az idén 74,7 milliárd forintnyi friss megtakarítást fektettek tőzsdei részvényekbe, többségük viszont nem járt jól a papírokkal, az árfolyamok csökkenése miatt ugyanis szeptember végén 42,5 milliárd forintos mínuszban álltak. Nem tőzsdei papírokban csaknem 1900 milliárd forintjuk van a befektetőknek, befektetési alapokban pedig nem egészen 4200 milliárdjuk volt a kilencedik hónap végén.

 

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

LAKOSSÁG Folyószámla megtakarítás nyugdíj
Kapcsolódó cikkek