Pénz- és tőkepiac

Dinamikusan bővül az MFB Csoport

A két évvel ezelőtt elfogadott ötéves stratégia mentén az MFB Csoport megtalálta a helyét a magyar gazdaságban – mondta el Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója, aki szerint időarányosan jól áll a bankcsoport fő célja, a piaci hiányosságok lefedését célzó fejlesztési banki feladatok átvállalásában.

Az elmúlt 7 évben a magyar gazdaság jó helyzetben volt, ez persze felveti a kérdés, szükség van-e a piaci rések betöltésére hivatott fejlesztési bankra? – tette fel a kérdést Bernáth Tamás. A válasz szerinte egyértelműen igen. A kereskedelmi bankok piaci alapon még konjunktúra idején is jellemzően a hiteloldal két végén nem versenyképesek:

az induló vállalkozások és a nagy beruházási hitelek terén van szükség az MFB kockázatvállalására.

A bankcsoport termékeivel a magyar gazdaság fejlődésében a 1 százalékát kitevő hozzájárulást tervez Bernáth Tamás szerint. A bank saját forrásaival és az uniós visszatérítendő források allokálásával tudja segíteni a vállalkozásokat.

Az MFB idei hitelkihelyezése 39 százalékkal nő, ezen belül a saját forrású kihelyezés 36, az uniós alapú kihelyezések 35 százalékkal nőnek majd.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója
Fotó: Földi D. Attila

Ezzel a bankcsoport ismét a kkv-kihelyezések ötödét adja. A folyósítások nagyjából egyharmadát adják a nagyhitelek, a bank célja ugyanakkor az, hogy például a versenyképességi program fejlesztési céljaihoz kapcsolódva dolgozzanak ki programokat – így a nagyhitelek/kkv hitelek aránya a közeljövőben 50-50 százalék lehet. A forrásjuttatási forrás fennmaradó részét a Hiventures és az MFB Invest tőkebefektetései teszik ki.

Bernáth Tamás tájékoztatása szerint az MNB új NHP fix termékéhez kiegészítő megoldást fejleszt.

A termék januárban, MFB Versenyképességi hitelként debütál, s a tervek szerint később jön az MFB Fix, amely a jegybank NHP Fix termékét kiegészítve, annál kicsit drágább lesz, ám újdonsága lesz, hogy a tőke nagyjából 40 százalékát az év végén egy összegben kell majd visszafizetni.

Bernáth Tamás szerint a társaság változatlan, 400 körüli létszámmal dolgozik, ám a dolgozók közel harmada az elmúlt időszakban lecserélődött.

Az anyacég segített

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója szerint a garanciaintézmény kiemelkedően sikeres évet tud maga mögött: az aktivitás és a kihelyezések tekintetében rekordévük volt – a portfólió bővülés a tavalyi stratégia által meghatározott mértéknél nagyobb, 30 százalékos volt, 149 milliárd forinttal 720 milliárd forintra nő majd a garancia-portfólió. Három éves időtávban ez duplázódást jelent.

A társaság 40 ezer szerződést kezel jelenleg, minden ötödik kisvállalkozási mögött így ott áll a Garantiqa kezessége.

A sikeresség velejárója, hogy a negyedik negyedévre kimerült a költségvetési garanciakeret, így az év végén már az anyacég, az MFB (állami viszontgaranciás) kezességvállalása segítette a folytatást.

Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Vémi Zoltán

A közeljövőben egyre fontosabbá válik a vezérigazgató szerint az addicionalitás, azaz, hogy a garanciatermékek egyre erőteljesebben a valóban kockázatos cégek hitelfelvételét segítsék. Ennek kapcsán szeptemberben a Garantiqa saját minősítése alapján 10 ezer vállalkozásnak küldött ki egyfajta garanciavállalási ígérvényt, így biztatva őket a fejlesztésekhez történő hitelfelvételre.

A vezérigazgató asszony nagyon sikeresnek tartja a COSME-hitelgaranciát: az uniós viszontgarantált termék 3500 vállalkozás hitelhez jutását segítheti 80 milliárd forint értékben.

A termék nagy előnye, hogy nem tartozik az állami támogatási körbe, ráadásul nagyobb összegű kötelezettségvállalásra is van lehetőség. A kevésbé bürokratikus eljárásrend okán ennél a terméknél van lehetőség portfoliógaranciás termékek kidolgozására, ahol a vállalkozásnak nem kell egyedi garanciakérelmet benyújtania.

Emellett pedig az Irinyi Tervhez kapcsolódva, a vállalkozások számára saját kockázatvállalásában, akár nagyvállalatoknak is kezességet kínál új termékével a Garantiqa.

Hitelre nem jók – tőkét kapnak

Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója befektetéseikről szólva elmondta,

jelenleg 58 milliárd forintot kezelnek, amelyből 14 milliárd forintot helyeztek ki 220 kisvállalatot támogatva – ez a a hazai kockázati tőkebefektetések 90 százalékát tette ki.

A legtöbb támogatott cég orvostechnológiával vagy HR-megoldásokkal foglalkozik, itt úgy néz ki, vannak kompetitív előnyei a magyar cégeknek. A társaság számára fontos, hogy a fiatalok vállalkozásindítási kedvét erősítse.

Garamvölgyi Balázs, az MFB Invest vezérigazgatójának elmondása szerint 500 millió forint tőkeérték feletti befektetésekkel foglalkoznak. Egyrészt közvetlen tőkebefektetéssel, illetve – idén – tőkealapokon keresztüli befektetésekkel segítik a cégeket, és csak kisebbségi tulajdonosként vállalnak szerepet az érintett vállalatokban 4-7 éves időtávra.

Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója
Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A célcsoportban zöldmezős beruházások és olyan cégek is vannak, akik mondjuk iparág kockázatok miatt nem, vagy a jelenlegi szintnél tovább már nem finanszírozhatóak a kereskedelmi bankok esetében. A társaság kínál továbblépést a Hiventures által már támogatott, ám növekedési pályájuk új szakaszába került vállalkozásoknak. A társaság idén már 50 milliárd forintos kockázatvállalással van jelen a piacon.

Tovább csökkenhet a Diákhitel I. kamata

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója arról beszélt, hogy 30 százalékkal nőtt a Diákhitel II kihelyezése, az 50 ezerről 75 ezerre (Erasmusnál 140 ezer) emelkedő Diákhitel I. esetében pedig 5 százalékos növekedést tutak felmutatni.

A kihelyezett hitelmennyiség 247 milliárd forintot tett ki. Ennek forrását 82 százalékban a pénzpiacról szerezték be.

Bugár Csaba szerint a forrásstruktúra úgy változik, hogy a kötvényeket 2020-ig kivezetik, s a kötvénytulajdonosok a Diákhitel helyett immár MFB kötvényeket jegyezhetnek. Így a források felét – 111 milliárd forintot – ma már az anyacég biztosítja.

Emellett nagyon fontos az Európai Beruházási Bank (EIB) forrása – a pénzintézet egyetlen oktatási finanszírozási programja a Diákhitel –, szeptemberben újabb 50 millió eurós hitelmegállapodást kötöttek az intézménnyel.

A kedvező finanszírozás mellett a nem fizetők 8-9 százalékos arányának köszönhető, hogy a Diákhitel I. kamata rekordalacsony – Bugár Csaba szerint a kamat a decemberi hirdetéskor még csökkenhet is a jelenlegi 2,3 százalékról.

A társaság a tervek szerint márciusban a 400 ezredik szerződőjét köszöntheti majd, a hitelezettek átlagosan 8 év alatt fizetik vissza a kölcsönöket, a társaság jelenleg nagyjából 200 ezer aktív ügyfelet kezel. A vezérigazgató szerint a jövő évben indul majd a nyelvtanulási diákhitel. Ez a termék közel 30 ezer volt hallgatót segíthet, amely 5 éves visszafizetési időszakkal bír majd.

Hiventures hitel Diákhitel Központ garantiqua MFB-csoport
Kapcsolódó cikkek