Pénz- és tőkepiac

Tisztul a lakosság portfóliója

Látványosan javul a hitelintézetek háztartási hitelportfóliójának minősége: szep­tember végén a szektornál lévő állomány nem egészen nyolc százaléka tartozott a nem teljesítő kategóriába. A jövőben a tendencia folytatódhat.

Jelentősen csökkent a háztartási szektor problémás hiteleinek állománya és aránya a szeptember végéig tartó egy év alatt – derül ki a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a hitelintézeti szektor harmadik negyedéves adatait feldolgozó statisztikáiból.

Az adatok szerint a háztartásoknál lévő 6032,4 milliárd forintnyi 7,9 százaléka tartozott szep­tember végén a nem teljesítő kategóriába, míg egy évvel korábban még a 12 százaléka. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy

a háztartások minősítési kötelezettség alá tartozó hitelállománya egy év alatt 4,7 százalékkal emelkedett, másrészt, hogy a nem teljesítő hitelek mennyisége drasztikusan – 31,2 százalékkal, 475,3 milliárd forintra – esett.

A nem teljesítő hitelek körében csökkent a 90 napon túli késedelemben lévő tételek aránya is. Ezek mennyisége a jegybank kimutatása szerint 317,6 milliárd forint volt 2018 szeptemberében, 34,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ennek eredményeként a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek hiteleinek már csak mintegy 5,3 százaléka volt három hónapon túli csúszásban a hónap végén, míg egy évvel korábban 8,5, illetve 2016 őszén 15,8 százalék.

Fotó: Shutterstock

A jelzálogfedezet mellett nyújtott ingatlanhiteleknél picivel magasabb a nem teljesítő kölcsönök aránya, mint a teljes piacon: 8,1 százalékos részesedést mutatott ki az MNB, a 2017. szeptemberi 12,2 százalék után.

A háztartási hitelportfólió minősége tovább javulhat. A lakossági hitelkihelyezések várhatóan 2019-ben is emelkednek, így folytatódhat a háztartások hitelállományának lassú növekedése is.

A túlzott eladósodást gátló szabályozás és a pénzügyi szolgáltatók óvatossága miatt továbbra is jó maradhat a fiatal – az elmúlt két-három évben kihelyezett – hitelportfólió minősége. A hitelállomány további bővülése és a jó minőségű új portfólió felépülése mellett a régi, rossz minőségű hitelek fokozatos eltűnése is segítheti a meglévő állomány további tisztulását, igaz, feltehetően lassabban, mint az elmúlt egy-két évben.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

LAKOSSÁG pénzintézet hitel
Kapcsolódó cikkek