Pénz- és tőkepiac

A legnagyobb szlovén ingatlanprojektbe szállna be az OTP

Ingatlanfejlesztő projektcégek megvételével vetné meg a lábát Szlovéniában az OTP. Helyi lapok szerint az eladó fél a magyar Gránit Pólus. A hazai pénzintézetnek bank felvásárlással eddig nem sikerült belépni a szlovén piacra.

Szlovén lapinformációk szerint az OTP arra készül, hogy megvásárolja a fővárosban, Ljubljanában épülő Emonika nevű beruházási projekt három fejlesztő cégét, a jelenlegi tulajdonos Gránit Pólustól. A Gránit Pólus a Világgazdaság kérdésére egyelőre nem kommentálta a lapértesüléseket. A város polgármestere, Zoran Jankovic ma viszont azt nyilatkozta a helyi Delo című lapnak, hogy örömükre szolgál, hogy ilyen komoly partner érkezik az Emonika projektbe, mint az OTP. A magyar bank beszállásával lehetővé válik a projekt folytatása.

A 250 millió euró értékű beruházás

során 196 ezer négyzetméteren létesülnek irodák, üzleti-kereskedelmi helyiségek, lakások, és szállodák. A projekt azonban több egy hagyományos ingatlanfejlesztésnél, hiszen vasúti és buszpályaudvar is létesül a tervek szerint a főváros szívében. A három projektcég birtokolja a fejlesztési terület földterületét.

Az Emonika eredeti befektetője a Trigránit volt, a projektcégek jelenleg a Gránit Pólus tulajdonában vannak, utóbbi cégben Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató kisebbségi tulajdonos.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A városfejlesztési projektet eredetileg 2007-ben mutatták be, majd a válság miatt elhalasztották és a helyi vasúttársasággal, a Slovenske Zeleznice-el (SZ) is körülményes volt megegyezni a magyar ingatlanfejlesztőnek. Az Emonika beruházás évekig parkolópályán volt, de a Gránit Pólusnak tavaly sikerült dűlőre jutni a vasúttársasággal. Az SZ eladta kisebbségi részesedéseit a három projektvállalatban (a szállodafejlesztő, a bevásárlóközpont és az üzleti negyed elkészültéért felelős társaságokban),

ezzel a Gránit a cégek kizárólagos tulajdonosává vált.

Az OTP előtt 2017-ben már kopogtatott egy vevőjelölt a Pólusnál – két cég, a román Prime Equity és a dél-afrikai Mas Real Estate konzorciuma – de a tárgyalások megszakadtak a magyarok által kért túl magas ár és az akkor még megoldatlan vasúti szabályozási kérdések miatt. Végül a konzorcium vissza is lépett.

Dusan Mes, a vasúttársaság vezérigazgatója a Siol.net portálnak a részletekről nem nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy minden fennálló kérdésről megegyeztek a Gránittal. A szlovén újságok szerint az OTP képviselői több alkalommal is tárgyaltak az Emonika projektről Szlovéniában.

A szlovén kormány várhatóan 64 millió euróval finanszírozza a projektet.

Az OTP évek óta tervezi, hogy piacra lépjen Szlovéniában. Négy éve a Nova KBM pénzintézet volt a kiszemeltjük, de végül az amerikai befektetési alap, az Apollo Global lett a befutó. A hírek szerint hamarosan újra megmérkőzhetnek, mivel az Apollo és az OTP egyaránt érdeklődik az Abanka megvétele iránt.

OTP Gránit Pólus értesülés
Kapcsolódó cikkek