Pénz- és tőkepiac

Kitörhet a forint a kereskedési sávból

Izgalmas a helyzet az euró-forint kereskedésében, az elmúlt hónapokban látványosan beszűkült a mozgástér a devizapárnál.

Izgalmas a helyzet az euró-forint kereskedésében, az elmúlt hónapokban látványosan beszűkült a mozgástér a devizapárnál. Bár a nyári török események hatása erős volt, azóta csak kisebb mértékű mozgást láthattunk. A gyengülési fázisok a forintnál egyre kevésbé voltak meghatározók, de az erősödés sem tudott továbbjutni a 320-321-es szinteknél.

A forint maga volt a nyugalom szigete az elmúlt hónapokban. A tapasztalatok szerint ilyenkor az árfolyamok nagyobb valószínűséggel mozdulnak el látványosan egyik vagy másik irányba. A forint piacán tehát jó eséllyel nagyobb mozgásokra lehet készülni, mint az elmúlt hónapokban. Persze nem egyértelmű, hogy végül a gyengülés vagy az erősödés hívei győznek majd a piacon.

Fotó: Shutterstock

Csak a technikai elemzést tekintve az látszik, hogy a 320-321-es szint eddig elég erős támasznak bizonyult. A globális monetáris politikai változások (Fed-kamatemelések kiárazódása) elméletben a hazai monetáris politika fenntarthatóságát javítják, ez a folyamat így forinterősítő hatású lehet, és elég impulzust adhat, hogy az euró-forint ezeket a szinteket letörje. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy Nagy Mártonnak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének szerdai nyilatkozata szerint az inflációs folyamatok alapján nem kizárt a monetáris politikai szigorítás sem.

A háttérben a gyengülő globális gazdasági konjunktúra is éreztetheti hatását, főleg ha a német gazdaság oldaláról a héten látotthoz hasonló gyenge számok jönnek majd. Ha gyengülne a forint az euró ellenében, akkor a 324-es, majd idővel a 326 körüli szintek is elérhetők lehetnek, ez már több hónapos forintmélypont lenne.

A mostani folyamatok középtávon azt dönthetik el, hogy a tavaly nyár óta látható új sáv alsó vagy felső részét teszteli-e előbb az árfolyam 2019-ben. Ha a forint elhagyja a kereskedési sávját, az már 3 százalékos árfolyamkülönbséget tesz ki. Akár a befektetési portfóliónkról van szó, akár rövid távú pozíciót kívánunk nyitni, érdemes folyamatosan követni az eseményeket a közel­jövőben.

forint euró/forint forintárfolyam
Kapcsolódó cikkek